Vágólapra másolva!
Bob Fernley szerint elfogadhatatlan, hogy hat csapat miatt eltörölnék a 2015-ös költségplafon bevezetését. Úgy véli, a Forma-1 kevesebb pénzből is hasonló színvonalú show-t tudna nyújtani. 

A Bahreini Nagydíj hétvégéjén derült ki, hogy a Forma-1 Stratégiai Munkacsoportjában szavazati joggal bíró hat istálló – a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Lotus és a Williams – a múlt héten levélben közölte Jean Todttal, hogy nem támogatják a költségplafon 2015-ös bevezetését. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke elismerte, hogy a csapatok felének beleegyezése nélkül nem kerülhet sor a költségek korlátozására, ezért az elképzelést valószínűleg el kell vetniük. Az Auto Motor und Sport a hét elején arról számolt be, hogy a hat istállót valószínűleg Bernie Ecclestone győzte meg, aki hatalmi harcot folytathat Jean Todttal az F1-ért.

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley nem tagadja, hogy rendkívül csalódott a fejlemények miatt. Szerinte megengedhetetlen, hogy pont azok az istállók döntsenek a kérdésben, akiknek nem lenne szükségük az F1 olcsóbbá tételére. „Azt hiszem, ez jól mutatja a jelenlegi rendszer gyengeségét” – idézi Fernley-t az ESPNF1.com.

A Force India a 2. helyen áll a konstruktőrök között Forrás: AFP

„Az ilyesmi teljességgel elfogadhatatlan, és erről soha nem változik meg a véleményünk. Nem lehet gazdaggá tenni és hatalommal felruházni öt rendkívül erős csapatot, miközben másik hat istállót megfosztják a jogaitól – és még el is várják, hogy boldogok legyenek.”

Fernley úgy véli, nem kellene irreálisan nagy összegeket költeni ahhoz, hogy a Forma-1 továbbra is magas színvonalú bajnokság lehessen. Példaként a saját istállóját említette, amely az élcsapatokénál jóval kisebb költségvetésből gazdálkodik, de három futam után a konstruktőri bajnokság 2. helyén áll.

„A Force India megmutatta, hogy nem kell korlátlanul költeni a pénzt ahhoz, hogy szórakoztatni tudjuk az embereket. Bahreinben a Forma-1 egy nagyszerű show-val kápráztatta el a közönséget” – nyilatkozta Fernley, aki szerint a kisebb csapatoknak folyamatosan nyomás alá kell helyezniük a döntéshozókat. Szerinte a Forma-1 is nagyot bukhat azon, ha nem csökkenti az istállók költségeit. „A sportág fenntarthatósága érdekében életképessé kell tennünk a csapatokat.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!