Vágólapra másolva!
Bár az idei futamot nem fenyegette komoly veszély, a bahreini lakosok még mindig nem békültek ki a Forma-1-es futammal. Kevesebb fényűzést és valódi demokráciát követelnek.

Miután 2011-ben az arab országokon átsöprő forradalmi hullám miatt törölni kellett a Bahreini Nagydíjat, az utóbbi években némileg lenyugodtak a kedélyek az országban. Bár az elmúlt években is érkeztek aggasztó hírek a nagydíj előtti hetekben, az idei verseny megrendezését már nem fenyegette komolyabb veszély. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lakosság belenyugodott a Forma-1 évenkénti vendégszereplésébe.

A Bahreini Nagydíj első napján, pénteken ezúttal is több tízezer, többségében síita tüntető vonult fel a főváros, Manama utcáin. A Reuters szerint körülbelül 20 ezer ember vett részt a megmozduláson, amelyet a legnagyobb ellenzéki csoport szervezett. A demokratikus reformokat és a politikai foglyok szabadon engedését követelő tömeg azért ellenzi a Forma-1-es futam megrendezését, mert azt a kormány felesleges fényűzésének tartja, miközben az országban számos szociális probléma vár megoldásra. Szerintük a nagydíj kiváló eszköz , hogy a kormány pozitív képet fessen magáról a nemzetközi színtéren, és elterelje a figyelmet a lakosságot érintő súlyos gondokról.

Rengetegen vettek részt a kormányellenes tüntetésekben Forrás: AFP

A kormány ezzel szemben az egész ország szempontjából óriási eredménynek tartja az F1-es futam megrendezését, amely minden évben rengeteg külföldi turistát és befektetőcsoportokat vonz Bahreinbe. A helyiek közül azonban sokan úgy érzik, csak hátrányukra válik a Forma-1 vendégül látása. „Ezen a héten a világ minden tájáról érkeznek ide emberek, hogy megnézzék az F1-es futamot. Szeretném tudni, hogy nekünk, bahreini lakosoknak mi hasznunk van ebből” – nyilatkozta egy háromgyerekes családanya. „Vajon mi a fontosabb a kormány számára – a lakosság jóléte, vagy a külföldiek szórakoztatása?”

A tüntetők vonulása ezúttal békésen zajlott, az országban azonban mostanában is gyakran előfordulnak erőszakos összecsapások a rendőrség és a civil lakosság között. Csütörtökön egy temetési menet után csaptak össze a rendőrök a reformokat követelő ellenzéki tüntetőkkel, az esetben többen megsérültek.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!