Vágólapra másolva!
A malajziai nyitónap első helyezettje szerint az idén egyébként sem kell különösebben takarékoskodni az üzemanyaggal, de Szepangban ez semmiképpen nem jelent majd problémát. A Mercedes sokkal inkább a gumik miatt aggódik.

Az ausztráliai idénynyitót megnyerő Mercedes számára jól kezdődött a Malajziai Nagydíj hétvégéje is: a péntek délelőtti szabadedzésen Lewis Hamilton, a délutánin pedig Nico Rosberg érte el a legjobb időeredményt. A német versenyző azonban mindössze 35 ezredmásodpercet vert Kimi Räikkönenre és 61-et Sebastian Vettelre, ráadásul az 50 fokos aszfalton a gumik is jobban koptak a vártnál, ezért egyelőre nem bízza el magát.

„Ez tűrhető nap volt" – mondta a Sky Sports-nak Rosberg. „A hőség borzasztóan nagy, alaposan próbára teszi az autót és a gumikat is. Ilyen durva kopásra nem számítottunk, az abroncsok tényleg hamar elhasználódnak, ami igencsak komoly kihívást jelent. Biztosan sokféle bokszstratégiát láthatunk majd. Ezekkel a gumikkal bármi megtörténhet."

Rosberg szerint a versenyen inkább ez lesz a meghatározó tényező, mint a sokat emlegetett 100 kg-os üzemanyaglimit. A benzinspórolás „az idén nem probléma, különösen ezen a pályán, ahol nincs is kicentizve a dolog" – vélte. „Nincs benne semmi szokatlan, csak olyan, mint tavaly volt. Sokkal inkább a gumikra koncentrálunk és arra, hogy a hosszú etapjaink rendben legyenek." Hozzátette azt is, hogy „az idén kicsit többet csúszkálunk, alighanem a kisebb leszorítóerő miatt."

Hamilton be tudta fejezni a mára tervezett programját Forrás: AFP/Roslan Rahman

Hamilton, aki délután csak 4. lett, elégedett volt a napjával, és azt mondta, be tudta fejezni a tervezett programját. „Az autónk jónak tűnik. Elsősorban azzal foglalkoztunk, hogy megértsük a gumik viselkedését, és biztosítsuk a megfelelő balanszot a hétvégére" – magyarázta. „Még vannak területek, ahol fejlődnünk kell, ezért a saját feladatainkra koncentrálunk. Nem hagyjuk, hogy elvonja a figyelmünket az, amit a többiek csinálnak. A meleg és a páratartalom alaposan megnehezítette a dolgunkat, ezért a folyadékpótlás fontos volt."

A Mercedes GP technikai igazgatója, Paddy Lowe elárulta, hogy Rosberg és Hamilton délelőtt eltérő üzemanyagszinttel körözött, és a csapatnak a nap folyamán nem akadt különösebb gondja. A csapat főnöke, Toto Wolff ettől függetlenül hangsúlyozta, hogy az erőviszonyokról még korai levonni bármilyen következtetést. „A magas hőmérséklethez kellett igazítanunk a hűtést és a beállításokat is, ezért ma elsősorban erre építettük a programunkat" – tette hozzá.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!