Vágólapra másolva!
Miután a melbourne-i startnál az autója becsúszott Massa Williamse alá, arra figyelmeztetett, hogy az orrkúpok kialakítását felül kell vizsgálni.

Kamui Kobajasi figyelmeztetett rá, hogy a Forma-1-es autók eleje veszélyes lehet. Az orrkúpot 2014-től éppen azért süllyesztették le, hogy az oldalütközéseknél és a ráfutásos baleseteknél csökkentsék a sérülés veszélyét, de a Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey már a télen amiatt aggódott, hogy a hátulról érkező autó így becsúszhat a másik alá. Márpedig a melbourne-i idénynyitó rajtjánál pontosan ez történt, amikor Kobajasi fékhiba miatt megtorpedózta Felipe Massa Williamsét.

Bár mindketten kiestek, megúszták komolyabb következmények nélkül. A Caterham japán versenyzője azonban felhívta rá a figyelmet, hogy máskor nagyobb baj is történhet egy hasonló szituációban.

„Ez súlyos probléma, és egy ilyen helyzet veszélyes lehet a versenyzők számára" – vélte. „Én szerencsésnek tartom magam, hogy nem esett bajom, mert ha ugyanez a baleset Monzában történik, az veszélyes lehet. Az Albert Park első kanyarjánál nem olyan nagy a tempó, de megijedtem, amikor megláttam az esetről készült képeket."

Kobajasi autója becsúszott Massáé alá Forrás: AFP

Az új orrkúpokat azután vezették be, hogy a részletes kutatások azt bizonyították, az autók így biztonságosabbak lesznek. Kobajasi szerint azonban a kérdést a tapasztalatok alapján újra meg kell vizsgálni.

„Komolyan kell vennünk a történteket, hiszen éppen biztonsági megfontolásokból változtattunk az orrokon" – mutatott rá. „Ha az új kialakításról kiderül, hogy veszélyesebb, szerintem át kell gondolnunk a szabályokat."

Az új orrokkal kapcsolatos részleteket ebben a cikkünkben jártuk körül.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!