Vágólapra másolva!
Negyedik F1-es világbajnoki címével először hódította el a sport Oscar-díjaként is emlegetett Laureust. A Red Bull csapatként nem nyert.

Sebastian Vettelt választották az év sportolójává a rangos Laureus szerdai díjátadóján, a malajziai Kuala Lumpurban. A német versenyző tavaly zsinórban negyedszer lett a Forma-1 világbajnoka, de először részesült ebben a kitüntetésben, amelyet korábbi története során eddig csak Michael Schumachernek sikerült elnyernie a pilóták közül. Igaz, neki kétszer is: 2002-ben és 2004-ben.

A 46 híres sportolóból álló Laureus Academy szavazatai alapján Vettel olyanokat utasított maga mögé, mint Usain Bolt (a tavalyi győztes) és Mo Farah, a focista Cristiano Ronaldo, a kosaras LeBron James, vagy a teniszező Rafal Nadal.

„Ez hatalmas megtiszteltetés. Ez az egyik legkülönlegesebb díj, melyet valaha megkaptam" – mondta a Benedict Cumberbatch által vezetett gálán Vettel, aki Emerson Fittipalditól vehette át a trófeát. A konstruktőri világbajnok Red Bull viszont nem nyert, az év csapatává ugyanis a Bayern Münchent választották meg. Az F1-es istállók közül eddig kettő hódította el a díjat: a Renault 2006-ban és a Brawn GP 2009-ben. Az év sportolónője az úszó, Missy Franklin lett.

Vettel először nyert a Laureuson Forrás: AFP/Roslan Rahman

A ceremóniát eredetileg Rio de Janeiróban rendezték volna, de a brazil város tartozásai miatt áthelyezték Kuala Lumpurba, ahol éppen a hétvégén rendezik meg a Malajziai Nagydíjat. A hangulat azonban a Malaysian Airlines MH370-es repülőgépének máig tisztázatlan tragédiája miatt visszafogott volt, és az ország miniszterelnöke, Najib Razak a beszédében hangsúlyozta, hogy az ilyen nehéz pillanatok átvészeléséhez a sportolói teljesítmények is inspirációt jelentenek.

„A sport tükrözi mindazt, ami a világon történik" – mondta. „Ugyanakkor milliók számára menekülési lehetőséget is jelent a megpróbáltatások, az éhínség, a konfliktusok elől. Éppen a legnehezebb időkben keresünk hősöket, akikre felnézhetünk, és Malajzia jelenleg ilyeneket él át. Erőt merítünk a kitartásról, az állhatatosságról és a nagylelkűségről szóló személyes történetekből. A díj jelöltjei mindannyian megtestesítik ezeket az értékeket."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!