Vágólapra másolva!
Rosberg versenye „tökéletes” volt Ausztráliában, de Hamilton kiesése miatt nem lehet teljesen nyugodt. A Mercedes már a rajt előtt tudta, hogy bajok lesznek a brit autójával.

Miután a rajtnál sikerült átugornia az első sorból induló Lewis Hamiltont és Daniel Ricciardót, Nico Rosberg győzelmét senki nem veszélyeztette az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. A német az egész versenyen gyorsabb volt üldözőinél, és végül 24 másodperces előnnyel ért célba az első helyen.

„Hihetetlen érzés, hogy győzelemmel kezdtük az idényt” – lelkendezett Rosberg. „Mindig arról álmodoztam, hogy egyszer ilyen erős Ezüstnyilat vezethetek, és úgy tűnik, most meg is kaptam. A futam során minden tökéletesen alakult: remekül kaptam el a rajtot, és az üzemanyag-fogyasztásunkat is végig kordában tartottuk, ezért a kockás zászlóig keményen hajthattam.”

Bár az ő versenye problémamentes volt, Rosberg nem lehet teljesen nyugodt, hiszen csapattársa egy motorhiba miatt mindössze néhány kört tudott megtenni. „Nem tudom pontosan, mi történt a másik autónkkal, de ez is bizonyítja, hogy nem sikerült 100 százalékosan megoldanunk a problémáinkat” – mondta. „Tudjuk, hogy még rengeteg munka vár ránk. A megbízhatóságunk miatt továbbra is aggódnunk kell, hiszen ma is elvette tőlünk a lehetőséget, hogy mindketten jó helyen érjünk célba.”

Rosberg győzelmét senki sem veszélyeztette Forrás: AFP

Hamilton elmondta, már az indulásnál érezte, hogy valami nem stimmel az autójával. „A rajtom sem sikerült jól, sokkal kisebb volt az autóm teljesítménye, mint normális esetben” – magyarázta. „Úgy tűnik, csak öt henger működött a motorban, ezért hiába szerettem volna tovább versenyezni, biztonsági okokból le kellett állítanunk az autómat.”

A Mercedes ügyvezető igazgatója, Toto Wolff hozzátette, a csapat valójában már a rajtrácsra vezető körök után tisztában volt Hamilton problémáival, de azt remélték, hogy megoldódik a helyzet. „Nem tudtuk, hogy valóban tönkrement-e a henger, vagy csak időszakos hibáról, esetleg elektronikai problémáról van szó” – nyilatkozta Wolff. A Mercedes először a verseny feladására utasította Hamiltont, majd mégis a pályán tartották, végül azonban bele kellett törődniük a kiesésbe. „Először úgy tűnt, a motor kímélése érdekében muszáj feladnunk a versenyt, de később nem volt ilyen egyértelmű a dolog.”

Bár Hamilton nyilvánvalóan csalódott a kiesés miatt, igyekszik nem elkeseredni, sőt Rosberg tempója miatt optimistán várja a hátralévő futamokat. „Nagyszerű autónk és motorunk van – a versenytempónk fantasztikus volt, ezt Nico teljesítményéből láthattuk” – jelentette ki. „Nagyon hosszú ez a szezon, még csak az első versenyen vagyunk túl. Bármi megtörténhet, biztosan a többiek is belefutnak majd néhány hasonló kiesésbe.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!