Vágólapra másolva!
Ricciardo is tudja, hogy csapattársának problémái voltak, ezért a nagy ünneplés helyett inkább a futamra koncentrál az Ausztrál Nagydíj időmérőjén elért 2. helyezése után. Vettel dolgát a Renault-motor nehezítette meg, amely egy szoftverhiba miatt nem megfelelően adta le a teljesítményét.

A hétvége előtt valószínűleg nem sokan számítottak arra, hogy csak a Red Bull tudja megszorongatni a Mercedeseket az Ausztrál Nagydíj időmérőjén, azt pedig még kevesebben gondolhatták, hogy az osztrákok két versenyzője közül Daniel Ricciardo kerül közelebb a pole pozíció megszerzéséhez. A ausztrál remek teljesítménnyel mutatkozott be a Red Bullnál, a csapat szerény elvárásai ellenére rögtön az első sorba kvalifikálta az RB10-et az őt hangosan éltető hazai közönsége előtt.

A pole pozícióról 3 tizeddel lemaradó Ricciardo az esős Q2-ben 2,5 másodperccel volt gyorsabb négyszeres világbajnok csapattársánál, Sebastian Vettelnél, aki be sem jutott az utolsó szakaszba, és – Valtteri Bottas büntetése miatt egyet előrelépve – csak a 12. helyről kezdheti meg a futamot. Ricciardo nyilvánvalóan örül a vártnál jobb eredménynek, de Vettel legyőzésének nem tulajdonít nagy jelentőséget. „Nem az ő eredményeihez mérem magam” – nyilatkozta. „Biztos vagyok benne, hogy problémái voltak a mai edzéseken. Az önbizalmamnak persze jót tesz, hogy az első sorból kezdhetem meg a szezont.”

Ricciardo „nagyon izgatottan” várja a versenyt, ugyanakkor tudja, hogy higgadtnak kell maradnia, hiszen „a holnapi eredmény számít igazán.” „Ma nem érdemes nagy bulit csapnunk, a versenyre kell koncentrálnunk” – mondta. „Még mindig van mit bizonyítanom, meg kell vetnem a lábamat a mezőny élén. Nagyszerű lenne, ha a következő néhány hétvégén is ennyire elöl tudnék végezni.”

Ricciardo Red Bullja jól működött az esőben Forrás: AFP

Vettel szerint Ricciardo eredménye is azt mutatja, hogy a Red Bull gyors autót épített, ő viszont egész nap küszködött az autója vezethetőségével. „Ilyen körülmények között még rosszabbá vált a helyzet” – utalt az időmérő nagy részében zuhogó esőre. A Renault mérnöke, Thierry Salvy az edzés után elárulta, hogy a szoftver hibája keserítette meg Vettel dolgát szombaton: az egyik szenzor adatait olvasták ki rosszul, ezért a motor nem a megfelelő módon adta le a teljesítményét.

„Délelőtt még viszonylag rendben volt az autónk, bár egyértelműen visszaestünk péntekhez képest” – mondta a csalódott német. „Amikor elkezdett esni az eső, nagyon küszködtem a kezelhetőségével, ez eléggé megnehezítette a dolgomat.”

Vettel tisztában volt vele, hogy az autója beállításain és a szoftveren is változtattak, „de manapság annyiszor átprogramozzák a rendszert, hogy versenyzőként nehéz követnünk, mi is történik valójában.” A címvédő elismerte, a Red Bull továbbra sem tudhatja, hogy az autóik kibírják-e a futamot, hiszen mlg nem tettek meg egy versenytávnak megfelelő számú kört egyhuzamban. „Tudjuk, hogy gyors az autónk, ezért minél előrébb szeretnénk végezni, de a futam befejezése a prioritásunk.”

A csapatfőnök, Christian Horner elsősorban Ricciardo higgadtságát dicsérte, és az RB10 tempójával is elégedett volt. „Jó az autónk, bár a végsebesség terén gyengébbek vagyunk. Az esőben ez nem jött ki annyira, mert ilyenkor nem lehet túl gyorsan hajtani az egyenesben, de ezen a területen még sok munka vár ránk. Nem számítottunk rá, hogy az első sorból kezdhetjük meg a holnapi versenyt, ez óriási eredmény” – mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!