Vágólapra másolva!
Nem értette, hogy a délelőtti műszaki hibáját követően miért nem szállították vissza a bokszba az autóját, ez azonban nem számított: délután így is ő volt a leggyorsabb. A Mercedesnél még mindig tartanak a műszaki hibáktól.

Lewis Hamilton számára rosszul kezdődött, de jól végződött a Forma-1 új turbókorszakának első napja, amikor az idénynyitó Ausztrál Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén egyetlen kört sem tudott megtenni, a délutánit viszont csapattársával, Nico Rosberggel tandemben az élen fejezte be.

Hamilton reggel még az ellenőrző körének a felét sem tudta teljesíteni, mert a biztonsági elektronika egy hibás olajszenzor vészjelzése miatt elővigyázatosságból leállította a Mercedes motorját. Az autót ezután nem vissza sem szállították a garázsba, ezért a brit versenyző nem térhetett vissza a pályára a későbbiek során. „Kár volt érte, mert volt egy 10-15 perces szünet, amikor senki nem volt kint, tehát könnyen visszavihették volna" – vélte. „Akkor úgy éreztem, máris jelentős lépéshátrányban vagyok. De utána hamar felvettem a ritmust, és viszonylag gyorsan rátaláltam a balanszra, ezért van okom bizakodni."

Hamilton, akit sokan már az előszezonban az idei világbajnokság legfőbb esélyesének könyveltek el, délután az utolsók között próbálta ki a lágy keverékű gumikat, és Rosbergre végül 0,157 másodpercet, a 3. helyezett Fernando Alonsóra pedig 5 tizedet vert.

Hamilton Mercedese reggel azonnal megállt Forrás: AFP/Paul Crock

„Azt hiszem, a második edzésen szilárd alapokat fektettünk le, amelyekre majd építhetek a harmadikon is. Aztán meglátjuk, az időmérőn mi lesz" – mondta. „Nagyszerű lett volna, ha részt vehetek az első edzésen, de szerencsére a másodikon is elég kört töltöttem a pályán, ezért kényelmesen érzem magam az autóban. Hasznos adatokat gyűjtöttünk, és máris jól átlátjuk a pályával, az autóval és a benzinnel kapcsolatos helyzetet, úgyhogy igen, bizakodó vagyok."

A Mercedes GP főnöke, Toto Wolff ugyanakkor rámutatott, hogy Hamilton esete azt mutatja: a műszaki hibák ellen senkinek nincs védettsége, egy hirtelen kieséssel azonnal átrajzolódhat a kép. Hasonlóan vélekedett Rosberg is. „Ez pozitív nap volt, továbbra is optimistán várom a hétvége további részét, de a helyzet minden szempontból kiélezett" – mutatott rá. „A megbízhatóság, ahogy a csapattársamnál bárki láthatta, valamint a fogyasztás rendkívül komoly kihívást jelentenek."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!