Vágólapra másolva!
Az évek óta vegetáló, nagy múltú istálló versenyzői optimistán tekintenek az idei szezonra, de nem veszik biztosra a helyüket az élmezőnyben. Valtteri Bottas az első versenyen még megelégedne a pontszerzéssel.

Nagyjából tíz éve nem tartozik az élcsapatok közé a Williams, amely az előző szezonokból csupán egyetlen komoly eredményt tud felmutatni, méghozzá Pastor Maldonado győzelmét a 2012-es Spanyol Nagydíjról. Ezt leszámítva kevés örömben volt részük, tavaly például mindössze két alkalommal sikerült valamelyik versenyzőjüknek pontot szereznie.

A mindenkinek tiszta lapot kínáló 2014-es szezonra való felkészülés alapján azonban sokat úgy gondolják, hogy a Williams visszaállíthatja megtépázott renoméját, ugyanis a teszteken az övék volt az egyik legmegbízhatóbb autó - amely csak egyetlen alkalommal állt meg a pályán -, és a német Auto Motor und Sport számításai szerint ők teljesítették a leggyorsabb versenyszimulációt is.

Felipe Massa az előjeleket látva bizakodó, ám óva int a túlzott magabiztosságtól. "Szerintem szép idényünk lehet, de nem tudom, hogy mennyire" - közölte az Ausztrál Nagydíj hivatalos csütörtöki sajtótájékoztatóján. "Nem feledkezhetünk meg róla, hogy az előző évek nagyon nehezek voltak a Williams számára, és rengeteg teendője van a csapatnak, sok fejlesztést végeznek a gyárban."

"Lehet, hogy látunk majd nálunk jobbakat - nem tudom. Előfordulhat, hogy az élcsapatok közt harcolva találjuk magunkat, és annyira ütőképesek leszünk, mint ők, de ez még csak a kezdet." Az mindenesetre jelzésértékű a Williamsszel kapcsolatban, hogy az idény első versenyét megelőző, különösen nagy érdeklődésre számot tartó sajtótájékoztatóra meghívta egyik pilótájukat a Nemzetközi Automobil Szövetség, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, valamint a McLarennél bemutatkozó újonc, Kevin Magnussen mellé.

A Williams számára egyelőre elég, ha sok pontot szerez Forrás: Williams

Míg Massa első versenyzői idényére készül a Williamsszel, Valtteri Bottas már a másodikra, így a finnek van összehasonlítási alapja az istálló formájáról. Ő is azt állítja, hogy érezhető az előrelépés. "Egyvalami világos: tavalyhoz képest sokat javultunk, jobb és erősebb csapat lettünk. Egy éve az utolsó teszten kezdtünk rájönni, hogy az autó nem az elvárt módon teljesít, de idén azt láthattuk a bahreini gyakorlás végeztével, hogy az autó megbízható, minőségi, jól megépített, és egészen gyors is" - nyilatkozta.

"A csapatnál mindenkinek nőtt a motivációja. Úgy érzem, mintha évek óta ilyen keményen hajtanánk, amit jó látni."

Az erősorrendről viszont Bottasnak sincs tisztább képe, mint Massának. "Nehéz megmondani, hogy mire számítsunk az első versenyen, és azt is, hogy a többi istálló, például a Mercedes vagy a Ferrari mennyivel tud majd gyorsulni később" - vélte. "Biztos vagyok benne, hogy a McLaren gyors lesz, és csupán idő kérdése, hogy a Red Bull is felzárkózzon."

"Természetesen a legjobban bízunk. Reméljük, hogy értékes pontokért, esetleg a dobogóért
harcolhatunk, de az első futamra szerintem elegendő cél az, hogy sok pontot gyűjtsünk.
Minél többet, annál jobb."

A Williams az Ausztrál Nagydíj előtt bejelentett egy személyi változást is: a csapatmenedzseri pozícióban Peter Vale váltja Dickie Stanfordot, aki 1995 óta két ciklusban töltötte be a tisztséget, de átkérte magát másik munkakörbe. Arról még nem döntöttek, hogy ezután melyik részlegen fog dolgozni. Stanford a Williams egyik legrégebbi tagja, 1985 óta áll az istálló alkalmazásában.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!