Vágólapra másolva!
Győzelmekről nyíltan nem beszélnek a Ferrari versenyzői, de azt mondják, a favoritnak kikiáltott Mercedes sem lehet biztos a sikerben a hétvégi idénynyitón. Szerintük az első néhány futam még nem lesz döntő a világbajnoki küzdelem szempontjából.

A Ferrari a mezőny egyik nagy kérdőjeleként vág neki a hétvégén kezdődő 2014-es szezonnak: egyesek úgy vélik, hogy a Mercedes-motoros csapatokkal nem tudják majd felvenni a harcot, mások szerint viszont a teszteken eltitkolták a valódi formájukat, és Melbourne-ben mindenkit lesöpörhetnek a pályáról. A csapat versenyzői maguk is határozott meggyőződés nélkül beszéltek az esélyeikről.

„Nehéz megítélni" – felelte Kimi Räikkönen arra a kérdésre, hogy a Ferrari megnyerheti-e a vasárnapi Ausztrál Nagydíjat. „Mindenképpen ez lesz a célunk, de ezen a hétvégén rengeteg az ismeretlen. Talán az utolsó tesztnapjaink nem alakultak a lehető legjobban, viszont azt hiszem, a betervezett feladataink zömét megoldottuk."

„Ki kell várnunk, hogy jól kezdünk-e, meg kell tennünk, ami tőlünk telik, és igyekeznünk kell befejezni a versenyt, mégpedig legalább a dobogón" – tette hozzá. „A maximumunknál többet nem nyújthatunk, de ha mindent jól csinálunk, ott lehetünk a mezőny elejében."

A Ferrarihoz 2009 után visszatérő finn – aki a teszteken alig feleannyit vezetett, mint csapattársa, Fernando Alonso – hangsúlyozta, hogy akkor sem fog kétségbeesni, ha az autója az idénynyitón nem bizonyul elég gyorsnak. „Hogy mi a helyzet a többiekkel? Nem félek tőlük, és ha valaki gyorsabb lesz nálunk, hát ez még csak az első verseny" – mutatott rá. „Tudjuk, hogy rengeteg újítást kapunk majd az F14T-hez, ezért aggodalomra nincs okunk. Úgy tűnik, az autóban nagy potenciál rejlik, azért azonban meg kell majd dolgozunk, hogy kihozzuk belőle a maximumot."

Räikkönen nem tudja, mire számítson Melbourne-ben Forrás: Ferrari

Alonso is osztotta Räikkönen véleményét a Ferrari kilátásaival kapcsolatban, és úgy vélte, az elkövetett hibáknak az idén a szokottnál súlyosabb következménye lehet. „Szerintem nem lehetünk sem túl pesszimisták, sem túl optimisták, mert ami a teljesítményt illeti, az első verseny előtt mindenki vaktában tapogatózik" – mondta. „Ha mindent jól csinálunk, lesz esélyünk a pontszerzésre, sőt akár a dobogóra is."

A spanyol versenyző úgy véli, az első futamok az idén még a szokásosnál is kevésbé lesznek mérvadók. „De azért jobban szeretném eredményesen kezdeni a szezont, hogy a többieknek kelljen ledolgozniuk a hátrányukat" – tette hozzá. „A Mercedes erősnek tűnik, ahogy a teszteken láthattuk, de hát azok csak tesztek voltak. Nemsokára fény derül a realitásokra is. Ugyanez a helyzet a Red Bull-lal. Sokan beszélnek a problémáikról, mégis elképzelhető, hogy az első versenyen ott lesznek a mezőny elején."

Alonso igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket is, hogy a 100 kg-os üzemanyaglimit által kikövetelt takarékoskodás el fogja laposítani a pályán zajló küzdelmet. „A gumikat már eddig is kíméltük a gyors kopás miatt. Most a gumik mellett kicsit az akkumulátorokra és a fogyasztásra is oda kell majd figyelnünk – de mindre ugyanúgy" – magyarázta. „A TV-ből vagy akár a lelátókról nehéz lesz észrevenni, hogy két-három tizedmásodperccel lelassítunk. Amikor ennyit spórolunk egy teljes kör alatt, akkor egy adott tribün előtt talán fél tizedet vesztünk, és igencsak hozzáértőnek kell lennie annak, aki így is kiszúrja, hogy spórolunk a benzinnel."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!