Vágólapra másolva!
Susie Wolff 22 év után az első nő lesz, aki szerepel egy Forma-1-es nagydíjhétvégén – igaz, csak két péntek délelőtti szabadedzésen.

A Williams bejelentette, hogy 2014-ben két nagydíj pénteki első szabadedzésén is lehetőséget biztosít majd a vezetésre tesztpilótanőjének, Susie Wolffnak. A 31 éves brit hölgy – aki egyébként a Mercedes GP főnökének, az előzőleg a Williamsben résztulajdonos Toto Wolffnak a felesége – még Susie Stoddart néven 2006 és 2012 között a DTM-ben versenyzett, korábban pedig indult a brit F3-ban és Formula Renault-ban is. A Williamsnél harmadik éve dolgozik.

„Susie a felállásunk értékes tagja lett, és 2014-ben, amikor jelentősen szeretnénk előrelépni, az eddiginél is nagyobb felelősség hárul majd rá" – mondta a csapat technikai igazgatója, Pat Symonds. „Susie pontos visszajelzései révén már tanúságot tett az autó fejlesztésével kapcsolatos kiváló adottságairól, és ezek az erényei kulcsfontosságúak lesznek, hogy a csapatunk gyorsan megértse a radikálisan áttervezett 2014-es autók működését."

Wolff eddig csak egy nyilvános tesztnapon, még tavaly júliusban vezette a Williams F1-es autóját, de néhány egyenesfutási teszten is a volán mögé ülhetett. A szimulátorban végzett munkáját az idén is folytatni fogja.

Susie Wolff tavaly júliusban, a fiatal versenyzők tesztjén Forrás: Williams

„Az, hogy részt vehetek két péntek délelőtti szabadedzésen, és kapok egy teljes tesztnapot, fontos lépés. Már alig várom, hogy egy nagydíjhétvégén vezethessem az FW36-ot" – mondta Wolff. „Ez izgalmas kihívás lesz számomra, és nagyszerű lehetőség, hogy továbbra is segíthessem a csapatot."

A Forma-1 1950 óta tartó története során eddig öt nő volt, aki rajthoz is állhatott legalább egy futamon, de legutóbb 1992-ben volt rá példa, hogy egy hölgy szerepelt a nevezők között. Akkor Giovanna Amati három versenyen próbált elindulni a Brabham színeiben, ám egyikre sem tudta kvalifikálni magát. Lella Lombardi viszont az 1975-ös Spanyol Nagydíjon még pontot is szerzett – igaz, csak felet, mert a futamot korán megszakították, amikor a 6. helyen állt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!