Vágólapra másolva!
A londoni legfelsőbb bíróság elutasította egy kártérítési pert indító médiacég keresetét, viszont kimondta, hogy Ecclestone 2006-ban egy bankárt lefizetve választotta ki a Forma-1 jelenlegi tulajdonosát, a CVC-t.

Egyszerre végződött jól és rosszul Bernie Ecclestone számára az a kártérítési per, amit a Constantin Medien indított ellene. A londoni legfelsőbb bíróság elutasította ugyan a német médiacég keresetét, de ítéletében kimondta, hogy Ecclestone a Forma-1 eladása során megvesztegette a Bayern LB kockázatelemzőjét, a Németországban már nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélt Gerhard Gribkowskyt. Mivel Münchenben pontosan ezért indítottak ellene eljárást, Ecclestone kilátásai a londoni döntéssel nem javultak.

A Constantin Medien azért követelt tőle 144 millió dollárt, mert állítólag ekkora jutaléktól estek el amiatt, hogy Ecclestone a többi vevő helyett az alacsonyabb vételárat kínáló CVC-nek segített eladni az F1-et. Szerintük ez azért történhetett meg, mert Gribkowsky kenőpénz ellenében a valóságosnál kisebbre becsülte a világbajnoki sorozat piaci értékét. A londoni bíró, Guy Newey nem értett egyet ezzel: ő úgy vélte, az F1 nem áron alul cserélt gazdát.

A londoni bíróság szerint Ecclestone tényleg lefizette Gribkowskyt Forrás: AFP/Peter Parks

A Gribkowskynak átutalt 45 millió dollárról azonban – amelyről Ecclestone azt állította, hogy azért fizette ki, mert a bankár egy rendkívüli adóellenőrzéssel zsarolta őt – határozottan kijelentette: „Ez kenőpénz volt. Mr. Ecclestone azért fizetett, mert 2005 májusában korrupt egyezséget kötött dr. Gribkowskyval annak érdekében, hogy a Bayern LB F1-es részesedését egy számára megfelelő vevőnek adják el."

Newey emellett nyíltan kétségbe vonta Ecclestone szavahihetőségét is. „Attól tartok, még az azóta eltelt időt és Mr. Ecclestone korát figyelembe véve sem tudom őt megbízható tanúnak tekinteni" – mondta arra utalva, hogy a sportág nagyura többször azzal védekezett a tárgyalás során: nem emlékszik a részletekre.

A 83 éves üzletembernek áprilisban kell a müncheni bíróság elé állnia a vesztegetési ügyben, miután az ügyészség januárban már vádat emelt ellene. Egy jelentős összeg ellenében akkor is megúszhatja a büntetést, ha vétkesnek találják.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!