Vágólapra másolva!
A Red Bullt irányító Christian Horner szerint fennáll a veszélye annak, hogy 2014 első versenyén szélsőségesen nagy lesz a lemorzsolódás. Arra számít, hogy a különbségek az új szabályok miatt tovább nőnek a csapatok között.

A Red Bull főnöke, Christian Horner attól tart, hogy a 2014-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjról akár az induló autók fele is kieshet. Mivel az új turbómotorok megbízhatósága kezdetben eleve kérdőjeles lesz, ráadásul a versenyzőknek spórolniuk kell a benzinnel is, az utóbbi években megszokottnál nagyságrendekkel több lesz a hibalehetőség.

„Szerintem rendkívül nagy mértékű, akár 50 százalékos lemorzsolódásra számíthatunk az első futamon" – mondta a Bloomberg TV-nek Horner. „Az üzemanyaggal gazdálkodni kihívás lesz, hiszen 100 kg benzinnel kell nekivágnunk a futamnak, de az idény elején a megbízhatóság is döntő tényezőnek ígérkezik. És persze figyelembe kell venni azt is, hogy az egész évre be kell osztanunk öt motort."

Bár a sok kiesés akár a kis csapatoknak is lehetőséget biztosítana rá, hogy a zavarosban halászva a reálisnál jobb helyezéseket érjenek el, Horner arra figyelmeztetett, hogy a szabálymódosítások alapvetően a fejlettebb technikai háttérrel rendelkező nagyoknak kedveznek. Hozzátette ugyanakkor, hogy újra rajzolhatják a képet.

Horner nagy lemorzsolódásra számít az idény elején Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

„A rajtrács hátsó fele óriási kihívással néz szembe, ha az új hajtáslánc költségeit nézzük" – mutatott rá. „Amikor a nulláról indulunk, mindig a többet befektetni tudó, a jobb erőforrásokkal és létesítményekkel rendelkező csapatok rukkolnak elő a fejlettebb termékkel."

Horner egyben hangot adott azzal az új szabállyal szembeni ellenérzésének, amely szerint 2014-től az idényzárón a szokásos pontok dupláját osztják ki, hogy tovább életben tartsák a világbajnoki küzdelmet. „Ez árthat és kedvezhet is valakinek" – mondta. „Vajon helyes, ha egyetlen verseny ennyit számít? Nem értékteleníti el mindazt, amit az év nagy részében elérünk? De, szerintem igen."

„Alaposan át kell gondolnunk ezt. Elvégre nem a mi hibánk, ha a küzdelem a (tavalyi) utolsó versenyeken nem volt elég kiélezett."

A csapatok január 22-i csúcstalálkozóján ugyan napirendre kerülhet a dupla pontok ügye, de mivel a szabály törléséhez mindenkinek hozzá kellene járulnia, a Lotus főnöke, Eric Boullier azt mondta, nem valószínű, hogy megválnak tőle.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!