Vágólapra másolva!
Miután eldőlt, hogy a müncheni ügyészség vádat emelt ellene, ideiglenesen lemondott a Forma-1 anyacége, a Delta Topco Ltd. igazgatótanácsából. A napi ügyeket azonban továbbra is ő intézi.

Bernie Ecclestone lemondott a Forma-1 anyacége, a Delta Topco Ltd. igazgatótanácsi tagságáról, miután csütörtökön bebizonyosodott, hogy a müncheni ügyészség vádat emel ellene a Gerhard Gribkowsky-féle, 2006-ra visszanyúló vesztegetési ügyben.

„Az igazgatótanáccsal történt egyeztetést követően Mr. Ecclestone felajánlotta, és az igazgatótanács elfogadta, hogy az ügy lezárultáig azonnali hatállyal kilép, átadva a feladatait másoknak" – áll a cég közleményében. A gyakorlatban ugyanakkor továbbra is Ecclestone fogja irányítani a világbajnoki sorozatot, mert „az igazgatótanács álláspontja szerint az F1 üzleti és sportszakmai érdekei is azt diktálják, hogy napi szinten ő intézze az ügyeket, csak szigorúbb felügyelet mellett. Mr. Ecclestone egyetértett ezzel."

A változás, amelynek egyelőre valószínűleg nem lesznek látványos következményei, ideiglenesnek tekintendő, Ecclestone átmenetileg csak a formális teendőit nem fogja ellátni. „A fontos szerződések jóváhagyása és aláírása, illetve más üzleti ügyek intézése mostantól az elnök, Mr. Peter Brabeck-Letmathe és az alelnök, Mr. Donald Mackenzie felelőssége lesz" – írták.

Ecclestone egyelőre csak átmenetileg köszönt le az F1 éléről Forrás: AFP/Tobias Hase

A müncheni per áprilisban kezdődik, Ecclestone azonban eddig tagadta a vádakat, azt állítva, hogy Gribkowsky a családi vállalatán keresztül megzsarolta őt, nem kenőpénzként fizetett ki neki 45 millió dollárt még 2006-ban. „Mr. Ecclestone megnyugtatta az igazgatótanácsot, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, és teljes erejével meg akarja védeni magát a 2014 áprilisának végén kezdődő eljárás során" – tette hozzá a közlemény.

Ha Ecclestone-t elítélik, a Forma-1 tulajdonosa, a CVC Capital Partners minden bizonnyal kénytelen lesz megválni tőle, amivel valószínűleg a sport egész menedzsmentje átalakul. A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo decemberben azt mondta, a jövőben nem irányíthat egyetlen személy. "Amíg Bernie itt van, tudja, mit csinál. Intelligens ember, még ha néha kicsit konzervatív is" - nyilatkozta. "De ő Bernie, és soha nem fogadnám el, hogy egyetlen emberrel helyettesítsük - akár Luca di Montezemolóval, akár bárki mással."

"Egy irányítói csoportot kell létrehoznunk, ahol lesz egy vezérigazgató, egy másik személy pedig a versenyzésért lesz felelős."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!