Vágólapra másolva!
A csapatot váltó Felipe Massának és Nico Hülkenbernek „fogalma sincs”, milyen erőviszonyokra számíthatnak az új idényben. Csak a teszteken fog kiderülni, hogyan kell bánniuk az új autókkal.

Alig két héttel a téli tesztek kezdete előtt még a csapatok sem tudják, hogyan állnak a többiekhez képest a 2014-es autójuk fejlesztésével. Az erőforrást és az aerodinamikát is érintő jelentős szabályváltozások miatt sokan arra számítanak, hogy teljesen felborulhat az eddigi erősorrend, mások szerint viszont nem várható nagy változás az élmezőnyben.

A Ferrarit nyolc idény után elhagyó Felipe Massának egyszerre kell hozzászoknia új csapatához, a Williamshez, valamint a megváltozott autókhoz. A brazil felkészült arra, hogy valószínűleg a vezetési stílusán is változtatnia kell, de egyelőre semmi biztosat nem tud.

Massára sok újdonság vár 2014-ben Forrás: Ferrari

„Amíg be nem ülünk az autónkba, nem tudhatjuk, mit kell megtanulnunk. Nem tudjuk, hogy másképp kell-e bánnunk a gázpedállal a nagyobb nyomaték miatt, és az ERS vezetésre gyakorolt hatását sem ismerjük” – utalt a KERS-t váltó fejlettebb hibrid rendszerre. „Ami az aerodinamikát illeti, a leszorítóerő kisebb lesz, mint 2013-ban, különösen az idény első felében. Ezek nagy változások – amint elkezdünk tesztelni, minél előbb meg kell értenünk őket.”

A Force Indiához visszatérő Nico Hülkenberg elismerte, pályafutása során még soha várta ekkora bizonytalansággal az új szezont. „Jelenleg senki sem tudja, mire számíthatunk ebben az idényben, és milyenek lesznek az új autók” – mondta a csapata honlapjának. „Sok kérdésre csak akkor kapunk majd választ, amikor a pályán is kipróbáljuk az autókat, de valójában még az első nagydíj után sem fogunk mindent tudni. Sok adatot kell majd kielemeznünk, hogy előre tudjunk haladni.”

„Korábban soha nem fordult elő, hogy két héttel az első teszt előtt még senki nem tudott semmit az erőviszonyokról” – tette hozzá. „Mindenki számára kivételes ez a helyzet. Kihívást jelent, ugyanakkor lehetőséget is kapunk arra, hogy valami különlegeset csináljunk. Persze a hibázásra is több alkalmunk lesz, ezért jól kell végeznünk a munkánkat.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!