Vágólapra másolva!
Hetedik idényében végre felállna a pódiumra, de egyelőre nem tudja, ehhez elég gyors lesz-e az autója. Szerinte a Force India túl korán állt le a fejlesztésekkel 2013-ban.

Adrian Sutil Forma-1-es pályafutása során először istállót váltott, a Force Indiánál és annak elődcsapatainál töltött hat szezon után jövőre a Sauber színeiben fog rajthoz állni. A német elmondta, szüksége volt a változásra, és nagyon várja, hogy úgy csapatával is bizonyíthasson.

„Örülök, hogy új istállónál, új környezetben versenyezhetek – megújult energiával vágok neki a kihívásnak” – nyilatkozta Sutil a Sky Sportsnak, majd elárulta, a 2013-as idény eleje óta tartotta a kapcsolatot a Sauberrel. „Csak idő kérdése volt, hogy mikor tudunk megegyezni. El kellett döntenem, hogy a Force Indiánál vagy a Saubernél szeretnék-e versenyezni, és én a Saubert tartottam jobb megoldásnak.”

Sutil eddigi hat idénye alatt még egyszer sem állhatott fel a dobogóra, a legjobb eredménye a 2009-es Olasz Nagydíjon szerzett 4. hely. A 2014-es tervei között ezért mindenképpen szerepel legalább egy dobogós helyezés.

Sutil a Force Indiánál töltött évek után új kihívásra vágyott Forrás: Force India

„A legnagyobb célom minden szezon elején az, hogy jobb helyen végezzek a bajnokságban, mint az eddigi legjobb évemben, 2011-ben – akkor 9. lettem. Ezen javítani szeretnék” - mondta a német, aki idén a tabella 13. helyén végzett. „Ha lehetőségem lesz dobogóra állni, mindent megteszek majd, hogy sikerüljön – a Forma-1-ben még soha nem végeztem a legjobb három között, de már nagyon szeretnék.”

Sutil úgy érzi, idén is lett volna esélye a dobogón végezni, ha a Force India a bajnokság későbbi szakaszában is fejlesztette volna az autóját. Az indiaiak az elsők között álltak le a 2013-as modelljük fejlesztésével, a biztató kezdés után ezért hamar visszaesett a teljesítményük.

„Egy kicsit szégyellem, hogy a Force India ilyen korán abbahagyta a fejlesztéseket” – mondta. „A csapatnak és a versenyzőknek is kivételes szezonban lehetett volna része. A gumik megváltoztatása és a fejlesztések leállítása azonban túlságosan lelassított minket.”

A német szerint nagyon nehéz megmondani, mire lesz képes a Sauber 2014-ben, de reméli, hogy a szabályváltozások kedveznek majd a csapatnak. „Várható, hogy felborul az erősorrend – új idény kezdődik, teljesen más autókkal, ez az üzemanyag-spórolással együtt mindenki számára nagy kihívást jelent” – magyarázta arra utalva, hogy a versenyzőknek idén jóval kevesebb benzinnel kell majd teljesíteniük a futamokat.

„Senki nem tudja, mennyire kell majd óvatosnak lennünk – meg kell találnunk a helyes egyensúlyt. Keményen kell hajtanunk, de az üzemanyaggal is spórolnunk kell, csak így hozhatjuk ki a legtöbbet az autónkból. Az idény korai szakaszában ez nehéz lesz – néhányan biztos lemaradnak majd, mások viszont nagy lehetőséghez juthatnak.”