Vágólapra másolva!
A brit istálló abban bízik, hogy a szabályváltozások, Pat Symonds és Felipe Massa szerződtetése, valamint az új motorszállító megadja a lehetőséget a felzárkózásra.

A Williams 2013-ban mindössze 5 pontot kapart össze, ezzel a konstruktőri bajnokság 9. helyén végzett, csak a Caterham és a Marussia volt mögötte. A tavalyi váratlan spanyolországi győzelmet leszámítva évek óta vegetáló csapatnak idén nagy lehetősége lesz a felzárkózásra, és nem csak az új szabályok miatt. 2013 nyarán leszerződtetették a Marussiától a technikai részleg élére a tapasztalt azt a Pat Symondst, aki korábban a Benettont és a Renault-t is világbajnoki címekhez segítette.

Ráadásul 2013 végén Felipe Massát is leigazolták, emellett azt is bejelentették, hogy a Renault helyett a Mercedes lesz az új motorszállítójuk. Utóbbi lépés főleg azért fontos, mert a két cég székhelye egy országban, viszonylag közel van egymáshoz, míg korábban Franciaországba kellett utaznia a Williams mérnökeinek, ha a motorszállítóval akartak egyeztetni.

Claire Williams Forrás: AFP/Peter Parks

Claire Willams helyettes csapafőnök természetesen nem gondolja azt, hogy kapásból az élcsapatok közé kerülhet az istállója, de úgy véli, az eddig küszködő csapatok – természetesen a sajátját is ide sorolja – idén látványosan javíthatnak az eredményeiken. „Nagyon időszerű kijelenteni azt, hogy ha nem lennének ilyen jelentős mértékű szabályváltozások, akkor sokkal nehezebb lenne megpróbálni javulni évről évre” – nyilatkozta az Autosportnak. „Nem gondolom, hogy a papírforma jelentősen megváltozna, de ami tényleg újdonság lehet, az az, hogy azok a csapatok, amelyek egy vagy több másodperccel el voltak maradva körönként a legjobbaktól, alaposan megvizsgálhatják, hogy mit csináltak rosszul, és új fényben láthatják a dolgokat.”

„Pontosan ezt tervezzük mi is; az összes változás, amit az utóbbi egy évben véghezvittünk, azért történt, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az erőforrásainkból. Így megragadhatjuk azt a lehetőséget, amit a 2014-es szabályváltozások jelentenek."

Claire Williams Felipe Massától is sokat vár, úgy véli, a Ferraritól nyolc szezon után elbocsátott brazil versenyző teljesítménye kulcsfontosságú lesz a csapat formajavulásában. „Felipének a csapatépítés és a teljesítményünk javítása érdekében mutatott lelkes hozzáállása volt az egyik első dolog, ami lenyűgözött minket a vele folytatott tárgyalások kezdetén” – nyilatkozta Williams. „Annyira lelkes volt, hogy rögtön tudtuk, rá van szükségünk. Olyan gyakran jön a gyárba, amilyen gyakran csak tud, állandóan a mérnökökkel beszélget.”

„Nyilvánvalóan azt várjuk tőle, hogy tegye a dolgát a versenypályákon, de ugyanakkor azt is, hogy visszajöjjön a gyárba, és segítse a fejlesztéseket. Nem az a fajta versenyző, aki csak a versenyhétvégéken kerül elő – ő máris a csapat egységes része a hatalmas tapasztalata révén. Képesnek kell lennie arra, hogy segítse a folyamatokat. Ki akarja venni a részét a munkából, be akarja piszkolni a kezét. Mindenki tudja rólunk, hogy mi itt a Williamsnél kedveljük az efféle versenyzőket.”