Vágólapra másolva!
A 2008-as botrány miatt még mindig dühös brazil mindenképpen beszélni fog Pat Symondsszal az esetről. Szerinte törölni kellett volna a verseny eredményét.

Felipe Massa 2008-ban egy emlékezetes szezonzáró után egy ponttal bukta el a világbajnokságot Lewis Hamiltonnal szemben. Bár a Brazil Nagydíjon nagyon közel járt ahhoz, hogy övé legyen a bajnoki cím, szerinte nem ez a verseny volt a legfontosabb a bajnokság végkimenetele szempontjából. A brazil még öt év elteltével is dühös a Szingapúri Nagydíj miatt, ahol egy bokszutcai baki miatt nem tudott pontot szerezni.

Massát akkor hívta ki a Ferrari a bokszba, amikor Nelson Piquet hírhedt balesete miatt a pályára küldték a Safety Cart. Mint később kiderült, Piquet szándékosan ütközött neki a falnak, hogy ezzel segítse renault-s csapattársát, a futamot végül megnyerő Fernando Alonsót. Az addig élen álló Massa rengeteg időt veszített a bokszkiállással, mert az üzemanyagtöltő cső az autójában ragadt. A brazil úgy véli, a Renault csalása nélkül elkerülhette volna a kínos bokszkiállást, amely valószínűleg a győzelmébe került.

Noha az eset nyilvánosságra kerülése után Alonso azt állította, előzetesen semmit nem tudott a Renault terveiről, Massa szerint ez nem igaz. „Mindenről tudott” – nyilatkozta az Autosportnak. „De ezt soha nem mondaná el nekem.”

Massa drámai körülmények között bukta el a vb-címet 2008-ban Forrás: AFP

A Williamshez szerződő Massa idén együtt fog dolgozni Pat Symondsszal, aki a Renault technikai igazgatójaként komoly szerepet vállalt a botrány kidolgozásában. Symondst az eset után kitiltották a Forma-1-ből, de később a Marussia tanácsadójaként visszatérhetett, 2013 nyarán pedig a Williams igazolta le.

„Biztosan beszélek majd vele erről az ügyről” – nyilatkozta Massa a szingapúri futamra utalva, de egyúttal védelmébe is vette a szakembert. „Biztos vagyok benne, hogy nem ő volt a legfontosabb szereplője a történetnek. Néha az emberek többet fizetnek a tetteikért, mint amennyit kellene.”

„Tudom, hogyan működik a Forma-1, de azért mindenképpen elbeszélgetek vele” – tette hozzá Massa. „Igazán bosszantó ilyesmit látni, hiszen ez nem az autóversenyzésről szól, és a szabályokkal is ellenkezett.”

Massa úgy gondolja, a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) törölnie kellett volna a verseny eredményét. „Az incidens után teljesen máshogy alakult a futam” – mondta. „De tudjuk, hogy a politikának mekkora szerepe van ebben a világban. Néha olyan dolgok is megtörténnek, amelyeknek nem szabadna megtörténniük.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!