Vágólapra másolva!
Figyelmeztette Vettelt, hogy nehéz idők várnak rá, bár Massa úgy véli, nem csak az autójának köszönheti a győzelmeit. Ecclestone szerint a Ferrari feltámad.

Sebastian Vettel már négy vb-címet nyert, legfőbb ellenfele, Fernando Alonso azonban figyelmeztette rá, hogy csak akkor fogják végleg az igazán nagyok közé sorolni, ha egy gyengébb autóval is bizonyítja a rátermettségét. „Ezt majd csak az idő dönti el, de szerintem akkor, ha egy ugyanolyan autóval is képes lesz a győzelemre, mint amilyet mindenki más vezet, sokkal többen el fogják ismerni a teljesítményét, és a Forma-1 legendái közé fogják sorolni" – mondta róla Alonso a BBC-nek.

„Ha viszont egy ugyanolyan autóval, mint a többieké, csak negyedik, ötödik vagy hetedik lesz, az eddig szerzett négy vb-címe meg fogja bosszulni magát, mert az emberek még negatívabban fognak viszonyulni hozzájuk, mint most. Úgyhogy érdekes idők várnak Sebastianra."

Alonso eddigi csapattársa, a pályafutását 2014-től a Williamsnél folytató Felipe Massa azonban úgy véli, Vettel vb-címeit nem lehet kizárólag az autójának tulajdonítani. „A tehetségének köszönheti őket, ez nem is kérdés" – jelentette ki a TotalRace-nek a brazil. „Kitűnő versenyző, minden sikert megérdemel, amit elér. Sokan azt mondják, csak azért nyer, mert az övé a legjobb autó. Tényleg az övé, de elképesztő munkát végzett vele, és ha továbbra is ütőképes autója lesz, újabb győzelmeket arathat."

Alonso szerint Vettelnek még gyengébb autóval is bizonyítania kell Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Massa ugyanakkor biztos benne, hogy ha Vettel nem dönti meg Michael Schumacher hét világbajnoki címét, valaki más úgyis meg fogja. „A versenyzők manapság fiatalabban kerülnek a Forma-1-be" – mutatott rá. „A maiak közül senkit nem lehet összehasonlítani (Emerson) Fittipaldival, (Jackie) Stewarttal vagy Schumacherrel, akik mind idősebben kezdték az F1-es pályafutásukat, mint Vettel. Emiatt manapság jobb eséllyel lehet több címet nyerni."

Az Alonso-Räikkönen Enzo Ferrarinak is tetszett volna

Sokan nem Vettelt, hanem Alonsót tartják a mezőny legjobbjának, ám ő már 2006 óta nem tudta gyarapítani két vb-címét. Bernie Ecclestone megérti, hogy emiatt feszültté vált a viszonya a Ferrarival, amely szerinte egyébként is „kiakadt" a 2013-as eredményektől.

„Én is azt hittem, hogy a Ferrari fog nyerni. Fogalmam sincs, miért nem voltak elég ütőképesek. Alonso azonban jól vezetett, vele nem volt semmilyen probléma" – nyilatkozta Ecclestone a Gazetta dello Sportnak, hozzátéve, hogy Alonso jogosan kritizálta a csapatát. „A helyzet ettől sem javult, de mindez már a múlté. 2014-ben már egy másik Ferrarit láthatunk majd."

Ecclestone úgy véli, Alonso és a melléje a Lotustól leigazolt Kimi Räikkönen párosát az alapító Enzo Ferrari is szerette volna. „Szórakoztató lesz látni őket" – mondta. „Ha Kimi úgy vezet majd, ahogy idén sok versenyen tette, az Fernandót is ösztönözni fogja. A Ferrarinak azonban mindenekelőtt jó autóra lesz szüksége. Különben marad a szövegelés."

A jövőre életbe lépő új szabályok Ecclestone szerint felforgathatják a sorrendet. „Nincs rá garancia, hogy a legjobb versenyző fogja megnyerni a címet" – vélte. „A győzelem a legszerencsésebbé lesz. Egyelőre senkire nem mernék fogadni. Jövőre a motorok fogják meghatározni a hierarchiát. Akié a legjobb, az fog nyerni."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!