Vágólapra másolva!
Jean Todt szerint nincs nagy jelentősége, ha az utolsó futamon megduplázzák a pontokat, ezért nem érti a kritikákat. Lauda a szezon utolsó harmadában jutalmazná jobban a versenyzőket.

A Stratégiai Munkacsoport és a Formula One Commission legutóbbi gyűlésén elfogadott új szabályok közül a dupla pontokat érő idényzáró ötlete bizonyult a legvitatottabbnak. A csapatok közül a Red Bull nyíltan kritizálta a szabályt, és a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo sem rajong az elképzelésért. A bajnoki küzdelem izgalmasabbá tételéért bevezetett szabálynak azonban támogatói is vannak - közéjük tartozik a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt is.

"Rengeteget beszélnek róla, pedig igazából nem is jelent drámai változást" - nyilatkozta Todt az spanyol AS-nek a dupla pontokról. "Számomra sokkal fontosabb az 1,6 literes turbómotorok bevezetése, valamint a 40 százalékkal csökkentett üzemanyag-használat, hiszen a költségek csökkentése az elsődleges célunk."

Az izgalmasabb idényzárók érdekében vezetik be a dupla pontokat Forrás: AFP


"Ha egy futamon módosítják a pontozást, az még nem jelent forradalmi változást. Csak egy kis változtatásról van szó, semmi többről" - jelentette ki Todt. Egyetért vele a Mercedes menedzsmentjében dolgozó Niki Lauda is, aki azonban szeretné, ha a megváltozott pontrendszernek nagyobb hatása lenne a bajnokságra. Ő éppen ezért - Bernie Ecclestone-hoz hasonlóan - nem csak az utolsó futamon osztana több pontot a csapatoknak és a versenyzőknek.

"A szezon utolsó harmadában kellene több bónuszpontot kiosztani" - vélekedett. Ezt az elképzelést támogatja a Mercedes ügyvezető igazgatója, Toto Wolff is, aki azt az ötletet is felvetette, hogy földrajzi alapon határozzák meg az egyes nagydíjakon szerezhető pontok számát. "Szerintem ésszerű lenne, ha régiók vagy kontinensek szerint oszlanának el a pontok" - mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!