Vágólapra másolva!
Jean-Eric Vergne úgy véli, az ausztrál ezért fordít hátat a Forma-1-nek. Ecclestone szerint a Red Bull nem fog beleunni a sikereibe, Vettel viszont idővel elhagyja majd az istállót.

A Toro Rossónál versenyző Jean-Eric Vergne úgy látja, Mark Webber azért fejezte be a 2013-as idény végén Forma-1-es pályafutását, mert belefáradt csapattársa, Sebatian Vettel sorozatos győzelmeibe. Webber és Vettel 2009 óta versenyzett együtt a Red Bullnál, öt közös évük alatt a német négy világbajnoki címet nyert, Webber viszont a 3. helynél egyszer sem tudott előrébb végezni a bajnokságban. Míg 2013-ban Vettel 13 futamgyőzelmet aratott, Webber egyszer sem állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

"Belefáradt abba, hogy a csapattársa folyamatosan nyer" - nyilatkozta Vergne Webberről. "Nem lett volna értelme még egy évet maradnia, ha akkor is ugyanez történt volna."

Vergne szerint Webbert már az sem motiválta, hogy a mezőny legerősebb alakulatánál versenyezhetett, és gyakran felállhatott a dobogóra. "Akkor sem lenne boldog, ha a Red Bull továbbra is mindent megnyerne - hiszen ugyanolyan autója volt, mint a csapattársának, mégis minden hétvégén legyőzték. Ebbe belefárad az ember, akkor is, ha közben dobogóra állhat" - magyarázta a francia.

Bár időnként felröppennek olyan híresztelések, melyek szerint a zsinórban aratott bajnoki címek után a Red Bull is kivonulhat a Forma-1-ből, Bernie Ecclestone biztos benne, hogy a tulajdonos Dietrich Mateschietz nem fog beleunni csapata győzelmeibe. "Óriási versenyszellem van benne, imádja a versenyzést - és azt is, amikor az autói nyernek" - nyilatkozta Ecclestone a La Gazzetta dello Sportnak.

Ecclestone szerint Vettel hamarosan új kihívások után nézhet Forrás: AFP



"Az elmúlt években aratott sikerek azt is jelentik, hogy a csapata sokkal több pénzt zsebelhetett be, mint néhány másik istálló" - folytatta az F1 nagyura. "Ráadásul hol találna még egy ilyen jó terepet ahhoz, hogy reklámozza a termékét?"

A Red Bull a következő két évben még Vettellel próbál újabb világbajnoki címeket szerezni, a német jövője azonban bizonytalan, miután idén nyáron csak a 2015-ös szezon végéig hosszabbította meg a szerződését. Leggyakrabban a Ferrarival hozták összefüggésbe a nevét, Ecclestone azonban nem biztos benne, hogy Vettelnek az olaszokat kellene választania. A 83 éves üzletember mindenesetre egyetért azokkal, akik szerint német nem a Red Bullnál fogja befejezni a pályafutását.

"Még fiatal, nem örökre a jelenlegi csapatánál maradni" - vélekedett. "Az a baj, hogy minden versenyző a Ferrarinál szeretné befejezni a pályafutását, de ez nem feltétlenül jó. Szerintem olyan csapathoz kellene szerződnie, amellyel további bajnoki címeket nyerhet - és lehet, hogy ehhez a Ferrari nem lenne jó választás."

Vettel egyelőre nem gondolkozik a távolabbi jövőjén, a 2014-es idényre koncentrál. Szerinte nehéz lesz megjósolni, hogyan az új szabályok mellett hogyan változnak az erőviszonyok, de reméli, hogy nem alakulnak ki túl nagy különbségek az egyes csapatok között. Az utóbbi években ugyanis a mezőny nagy részében szoros csaták alakultak ki, és a bajnoki cím sorsa is gyakran dőlt el az utolsó futamon.

"Remélem, nem lesznek nagy különbségek az autók között, mert az utóbbi években sok csapat folytatott nagyon szoros küzdelmet. Szerintem összességében jó versenyeink voltak" - mondta az Autosportnak Vettel, aki 2011-ben és 2013-ban óriási fölénnyel nyerte meg a bajnokságot. Bár Red Bull uralma miatt sokan unalmasnak tartják a jelenlegi Forma-1-et, Vettel szerint természetes, hogy nem minden évben tart az utolsó futamig a bajnoki küzdelem. "Voltak nagyon szoros bajnokságaink, és kevésbé szorosak is" - mondta. "De ilyen az F1 - a múltban is ilyen volt, és valószínűleg a jövőben is ilyen lesz."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!