Vágólapra másolva!
Vijay Mallya szerint már évekkel ezelőtt be kellett volna vezetni a költségek korlátozását. Úgy véli, a csapatfőnökök kötelességüknek tartják majd, hogy ne szegjék meg a megállapodást.

A Forma-1 Stratégiai Munkacsoportja és a Formula One Commission a múlt héten több másik szabályváltozás mellett arról is döntött, hogy 2015-től kezdve költségplafont vezetnek be, amelyet az összes csapatnak be kell tartania. Erre azért volt szükség, mert a túlzott költekezés miatt az istállók többsége komoly anyagi problémákkal küzd.

A költségplafont ötletét az elmúlt években többször is felvetették, de a gyakorlatban eddig nem valósult meg. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh ezúttal is szkeptikusan nyilatkozott a költségkorlátozással kapcsolatban, szerinte lehetetlen lesz ellenőrizni, hogy a csapatok valóban tiszteletben tartják-e a megállapodást.

A Force Indiát irányító Vijay Mallya azonban örömmel fogadta az egyezség létrejöttét, és elárulta: ő hisz benne, hogy a csapatok képesek lesznek betartani a korlátozást. „Ez fantasztikus hír” – nyilatkozta Mallya a költségplafonról. „Már évekkel ezelőtt érvénybe kellett volna lépnie, de jobb később, mint soha.”

Mallya szerint már évekkel ezelőtt szükség lett volna a költségplafonra Forrás: Force India

Az indiai szerint a kötlségplafonnal kapcsolatos részletek kidolgozására felállított munkacsoport képes lesz előállni egy jól működő rendszerrel, amihez a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi ötletei is alapot adhatnak. Az FIA előző elnöke, Max Mosley már a 2010-es idényre be akart vezetni egy 30, majd 40 millió fontos költségplafont, de a csapatok leszavazták a kezdeményezést.

„Amikor először felvetették az ötletet, már kitalálták, hogyan szabályoznák a rendszert” – mondta Mallya Mosley próbálkozásairól. „Persze ha valaki tisztességtelen eszközökhöz akar folyamodni, és csalni akar, így is megteheti. Én azonban nem hinném, hogy bármelyik csapatfőnök is átlépné a határokat, miután aláírta a megállapodást.”

Mallya úgy gondolja, a csapatfőnökök a megállapodás aláírása után kötelességüknek fogják tekinteni, hogy biztosítsák a szabályok betartását. Szerinte a sport amúgy is jobban működik, ha a csapatok önmagukat szabályozzák, nem pedig kívülről kényszerítik őket az előírások betartására. Azt is el tudja képzelni, hogy a költségplafon betartását nem az FIA, hanem maguk a csapatok ellenőrizzék. „Egyelőre azonban ez a legkisebb probléma” – mondta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!