Vágólapra másolva!
A lengyel úgy véli, Massa legnagyobb problémája az volt az elmúlt években, hogy Alonso volt a csapattársa. Szerinte a spanyolnak sokkal nehezebb dolga van, mint Vettelnek.

Felipe Massa négy idényen keresztül volt Fernando Alonso csapattársa a Ferrarinál, de egyik évben sem tudott a spanyoléhoz hasonló teljesítményt nyújtani. Míg Alonso a négy év alatt háromszor lett második a világbajnokságban Sebastian Vettel mögött, Massa egyszer sem tudott a 6. helynél előrébb végezni a tabellán. Az elmúlt öt évben futamot sem tudott nyerni, bár a 2010-es Német Nagydíjon ez valószínűleg sikerült volna neki, ha nem kell maga elé engednie a bajnoki címért hajtó Alonsót.

Massa teljesítményének gyengülését sokan a 2009-es Magyar Nagydíj időmérőjén történt balesetével magyarázzák. A brazil egy sisakját eltaláló rugó miatt súlyos koponyasérülést szenvedett, az idény utolsó hét futamát ki is kellett hagynia. Egyesek szerint a brazilban a mai napig maradt félelem a súlyos baleset után, de Robert Kubica kizárta ezt a lehetőséget.

„Fogadni mernék, hogy a félelemnek semmi köze nincs Massa problémáihoz. Biztos vagyok benne, hogy ezt ő is megerősítené” – mondta a La Repubblicának a lengyel, aki a 2011-es súlyos balesete után tavaly visszatért a raliversenyzéshez. „Amint beülünk az autóba, olyan erősen kell koncentrálnunk, hogy a félelemnek már nincs helye. Más tényezők sokkal jobban befolyásolják a teljesítményünket.”

Négy közös évük során Massa ritkán tudott Alonso elé kerülni Forrás: AFP

Kubica szerint Massa esetében az egyik ilyen tényező az, hogy „peches, hiszen egy kannibál a csapattársa.” A lengyel köztudottan jó viszonyt ápol Alonsóval, s bár arra a kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, hogy ki a mezőny legjobb versenyzője, védelmébe vette a spanyolt a zsinórban négy bajnoki győzelmet arató Vettellel szemben.

„Vettellel nagyon kegyes a gyors. Olyan helyzetbe került, hogy egy rendkívül versenyképes csapattal dolgozhat – ez hihetetlen önbizalmat ad” – vélekedett Kubica. „A legjobb tíz F1-es versenyző közül hasonló helyzetben mindenki legyőzhetetlen lenne.”

„Alonsónak ezzel szemben mindig nagyon keményen kell küzdenie, ha nyerni akar. Ez a csapatára is igaz: mindig különleges megoldásokat kell kipróbálniuk, hiszen az autójuk nem elég gyors a győzelemhez” – tette hozzá a lengyel. „Úgy is mondhatnánk, hogy Vettel egy egyenes alagútban halad a győzelem felé, Alonsónak viszont egy útvesztőben, kanyarról kanyarra kell előrehaladnia.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!