Vágólapra másolva!
Alain Prost beszállt a Formula E sorozatba, de meggyőződése, hogy a koncepciót az F1-re hiba lenne ráerőltetni.

Alain Prost a DAMS-szal karöltve e.dams néven saját csapatot fog indítani a forradalminak számító, elektromos formaautók számára kiírt Formula E sorozatban, de úgy véli, a Forma-1-ben sohasem lesz elektromos hajtás, mert az ellenkezne a hagyományaival és a szemléletével.

Az F1-ben a KERS-t 2014-ben felváltja egy fejlettebb hibrid rendszer, az ERS. Az eredeti tervek szerint az autóknak a bokszutcában már jövőre akkumulátorról kellett volna végighajtaniuk, de ennek a bevezetését végül több okból elhalasztották.

„Szerintem soha nem lesz teljesen elektromos. Soha" – jelentette ki Prost az F1-ről. „Addig, amíg én ezen a bolygón vagyok, biztosan nem... Nem tartom lehetségesnek. Az F1 koncepciója nem működne teljesen elektromos autókkal. Ez egyrészt az energiafelhasználáson múlik, másrészt ellenkezik a sport lényegével."

„Ráadásul rossz üzenetet közvetítene a nyilvánosság felé. Nem tehetünk úgy, mintha két év múlva már mindenki elektromos autókat vezetne a közutakon."

Prost szerint az elektromos hajtás nem az F1-be való Forrás: AFP

A Formula E-ben a versenyzők a futam közben nem tankolni fognak, hanem átülnek egy másik autóba a bokszkiállás során. Egyetlen akkumulátorral ugyanis nem lehetne teljesíteni a távot, de gyorsan cserélni nem lenne biztonságos, a feltöltése pedig órákig tartana. Prost szerint a sorozat leginkább úttörő szerepet fog betölteni.

„A Formula E teljesen más" – vélte. „Jót teszünk vele, mert a helyes irányba mutat. Valamit muszáj lépnünk. A Formula E egyformán szól a fejlesztésekről és a nevelésről, arról, hogy tanítsunk valamit a városi embereknek."

„Teljesen más üzenetet akarunk közvetíteni vele, és nekem éppen ez tetszik. De félreértés ne essék: az F1 sohasem fog ebbe az irányba menni."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!