Vágólapra másolva!
Az ausztrál biztos benne, hogy a Red Bull nagyon erősen kezdi a 2014-es bajnokságot. Szerinte Vettel és Alonso a mezőny legjobb versenyzői, Schumacher pedig jobban is tisztelhette volna az ellenfeleit.

A Forma-1-ből távozó Mark Webber úgy véli, a 2014-ben bevezetésre kerülő új szabályok ellenére nem változik jelentősen az erősorrend, jövőre is a Red Bull lesz a bajnokság legnagyobb esélyese. Az osztrákok a legutóbbi négy évben mindkét bajnoki címet bezsebelték Sebastian Vettellel, de az ellenfelek abban bíznak, hogy az új előírásoknak köszönhetően jövőre elkaphatják őket.

„A versenyzők bajnokságában Seb a favorit” – nyilatkozta Webber a BBC-nek. „Nagy esély van rá, hogy rendkívül erősen kezdik a szezont, még ha a rajongók többsége nem is ezt szeretné hallani.”

„A motornak valószínűleg nagyobb szerepe lesz jövőre, mint magának az autónak vagy az aerodinamikának. Ez sokak számára valószínűleg jó hír” – folytatta. „De a versenyzőknek is óriási szerep jut majd, különösen az intelligencia tekintetében. A jövőre megjelenő új technológiával megfelelően kell bánniuk, ez pedig segíteni fog Sebastiannak. Ez az ő terepe, tökéletes lesz számára.”

Webbertől megkérdezték, hogy tizenkét éven át tartó F1-es pályafutása során ki volt a legjobb pilóta, aki ellen versenyzett. „Valószínűleg Seb vagy Fernando (Alonso)” – mondta, majd hozzátette, a versenyzőknek olyan sokrétű képességekkel kell rendelkezniük, hogy erre a kérdésre nehéz egyértelmű választ adni.

Webber 5 évig volt Vettel csapattársa a Red Bullnál Forrás: AFP

„Vasárnap, egy kétórás versenyen nagyon nehéz lenne legyőzni Fernandót, efelől semmi kétség. Egyetlen körben nem hiszem, hogy egy szinten lenne Sebbel. Vasárnap viszont nagyon, nagyon szoros lenne köztük a küzdelem” – magyarázta. „Lewis is nagyon jó, de valószínűleg nem tud annyira kiegyensúlyozottan vezetni, mint a másik kettő. Ők tényleg olyanok, mintha bedugnák őket a konnektorba, és onnantól nem lehetne őket megállítani.”

Webber elmondta, a hétszeres világbajnok Michael Schumachert azért nem említette a legjobbak között, mert ellene csak a német karrierjének utolsó szakaszában versenyezhetett, és többnyire nem egyforma teljesítményű autókat vezettek. „Igazából nem is versenyeztem Michael ellen. Először egy Ferrariban ült, én pedig kevésbé jó autókban. Utána én a Red Bullhoz kerültem, ő pedig a hátrébb lévő Mercedeshez” – magyarázta.

Schumacherről beszélve Webber elmondta, a német többször követett el olyan szabálytalanságot a pályán, amely az eredményei ellenére rossz fényt vet a karrierjére. A 2006-os Monacói Nagydíj időmérőjén látott manőverét – amikor Schumacher az edzés végén szándékosan leparkolta az autóját a Rascasse-ban, ezzel biztosítva be a pole pozícióját – egyenesen „borzasztónak” nevezte.

„Megállt a pálya közepén, hogy a többiek már ne futhassanak mért kört – egyértelműen ez volt az egyik mélypont a karrierjében, és ez az örökségén is nyomot hat. Ezeket a döntéseket ő hozta, és többször is előfordult ilyesmi” – mondta a németről, akit az 1997-es bajnokságból ki is zártak, amikor a sorsdöntő Európa Nagydíjon nekiment bajnoki riválisának, Jacques Villeneuve-nek.

„Rengeteg trófeája van, de néhány tettével nem mutatott túl nagy tiszteletet a többi versenyzővel és a kollégáival szemben, átlépte a határokat. Aznap is nagy hibát követett el” – mondta a monacói időmérőről.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!