Vágólapra másolva!
A BayernLB 400 millió dollárt követelne rajta, de a londoni bíróságon történt legutóbbi fordulat arra utal, hogy fel fogják menteni.

Bernie Ecclestone ellen jelenleg két eljárás is folyik, de a londoni bíróságon történt váratlan fordulat arra utal, hogy legalább az egyikben fel fogják menteni. A Constantin Medien 140 millió dolláros kártérítési pert indított ellene, mert 10 százalékos jutalék járt volna nekik, ha a BayernLB befektetési bank Forma-1-ben szerzett 47,2 százalékos részesedését 2006-ban legalább 1,1 millió dollárért sikerül értékesíteni, a CVC azonban csak 765 millió dollárt fizetett érte.

A Constantin szerint ennek az volt az oka, hogy Ecclestone 44 millió dollárral megvesztegette a bank akkori vezető kockázatelemzőjét, Gerhard Gribkowskyt, aki emiatt a valós értékénél alacsonyabbra becsülte a BayernLB tulajdonában lévő részesedést. Gribkowskyt Németországban el is ítélték, és jelenleg a börtönbüntetését tölti, pedig Ecclestone azt állította, nem kenőpénzt fizetett neki, hanem a bankár megzsarolta őt.

A Guardianban megjelent cikk szerint a legutóbbi tárgyalási napon a bíró utalt rá, hogy neki ad igazat. „Megalapozottabbnak tartom azt az elképzelést, hogy a kenőpénzt azért fizette ki, mert meg akart szabadulni a bankoktól, mint azt, hogy azért, mert alul akarta becsültetni az részesedés értékét" – mondta Justice Newey. A bankok állítólag meg akartak szabadulni Ecclestone-tól, ő ezért akarta átjátszani a CVC kezére az F1-et.

Ecclestone megúszhatja a londoni pert Forrás: AFP

A Constantin ügyét gyengíti az is, hogy a BayernLB egyik akkori igazgatója, Harald Glockl a tanúvallomásában azt mondta, a bank elégedett volt a 765 millió dolláros vételárral, amelynél magasabbra nem számíthatott. Ugyanezt állította a bank felügyelőbizottságának elnökhelyettese, Kurt Faltlhauser is.

Mindennek azért is van jelentősége, mert kiderült, hogy a BayernLB szintén pert fontolgat Ecclestone ellen, a reálisnál alacsonyabb eladási ár címén 400 millió dolláros kártérítést követelve tőle. Ám ha a Constantin veszít, nem lesz érdemes benyújtaniuk a keresetet a londoni bíróságra, amely várhatóan januárban hoz majd ítéletet a szövevényes ügyben.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!