Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh szerint elméletileg lehetséges lenne korlátozni a csapatok költekezését, a gyakorlatban azonban valószínűleg meghiúsul majd az elképzelés. Megunta, hogy sokáig hiába fáradozott a költségek csökkentéséért.

A Forma-1 Stratégiai Munkacsoportja és a Formula One Commission hétfőn döntött arról, hogy a 2015-ös idénytől kezdve költségplafont vezetnek be a Forma-1-ben, mivel az egyre drágábbá váló sportban az istállók többsége anyagi gondokkal küszködik. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh egyetért az elképzeléssel, de a korábbi próbálkozások alapján kevés esélyt lát arra, hogy hatékonyan ellenőrizni lehet az istállók által ténylegesen költött összegeket.

„Ha valóban akarnánk, akkor találnánk módot a működésére. Mindig lesz azonban egy kisebb csoport, amely kiskapukat keres majd, vagy megpróbálja meghiúsítani az ötletet” – nyilatkozta az Autosportnak a költségplafonról. „Könnyen előfordulhat, hogy a változásoknak nem várt következményei lesznek.”

Whitmarsh szerint néhány csapat nem fogja betartani a költségplafont Forrás: McLaren

„Szerintem meg lehetne valósítani, de ha egyesek nem hajlandóak erre…” – tette hozzá. A múltban rendszeresen érkeztek hírek arról, hogy az élcsapatok az önkéntes költségcsökkentési megállapodásukat, a Resource Ristriction Agreementet (RRA) is megszegték. Whitmarsh aktív szerepet vállalt az RRA kidolgozásában, és csalódottan vette tudomásul, hogy a megállapodással nem érték el céljaik többségét.

„Az RRA-nak köszönhetően elértünk valamit, de sokkal többet is elérhettünk volna” – mondta. „Az egy rendesen, profi módon kidolgozott folyamat volt. A mostani elképzelés - hogy egy szobában ülve, fél óra alatt megoldjuk az összes problémát – nem reális.”

Whitmarsh tisztában van vele, hogy a csapatok többsége nem sokáig lenne életképes a jelenlegi költségek mellett, de úgy érzi, ő már mindent megtett a helyzet javításának érdekében. „Őszintén szólva már eddig is túl sok időt töltöttem azzal, hogy megpróbáljam jó polgárként szolgálni a sportot – és ezt soha, senki nem fogja megköszönni nekem. Valószínűleg inkább más ügyekre kellene koncentrálnom” – mondta a brit, aki szerint a Forma-1 „krízishelyzetben mindig jobban működik.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!