Vágólapra másolva!
David Ward korábbi visszalépése után ő maradt az egyetlen jelölt, ezért nem meglepő, hogy újabb négy évre bizalmat kapott a szövetség közgyűlésétől.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közgyűlése pénteken másodszor is elnökké választotta Jean Todtot, aki ezzel további négy évre kapott megbízást.

A Ferrari korábbi vezérigazgatója, egyben az F1-es istálló főnöke a leköszönő Max Mosley-t váltva eredetileg még 2009-ben nyerte el a posztot. Akkor Ari Vatanent kellett legyőznie a választáson, ezúttal azonban nem maradt talpon egyetlen ellenfele sem, mivel kihívója, az átláthatóbb működést és átfogó reformokat ígérő David Ward a jelöléshez szükséges támogatottság híján már előzőleg visszalépett.

A közúti mobilitás és a motorsportok nemzetközi felügyeletét ellátó világszervezet élén Todt – aki pályafutásának elején ralinavigátor volt, majd az 1980-as évek elejétől a Peugeot sportprogramját irányította nagy sikerrel – jóval diszkrétebben, a háttérben meghúzódva irányított. Míg Mosley annak idején közvetlenül is beleszólt a Forma-1 ügyeibe, ő nem foglalkozott ennyire látványosan sportszakmai kérdésekkel, ezért a csapatokkal sem került összetűzésbe.

Todt keményen harcolt Ecclestone-nal Forrás: AFP

Az újraválasztása ennek ellenére nem mindig tűnt biztosnak, mert az új Concorde Agreement aláírása előtt szembeszállt Bernie Ecclestone-nal, hogy nagyobb részt harcoljon ki az FIA számára a Forma-1 kereskedelmi bevételeiből.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!