Vágólapra másolva!
A rangos év végi gálán, az Autosport Awardson mindketten zsinórban negyedszer nyerték el a címet. Hamilton és a McLaren is kapott egy díjat.

Sebastian Vettel nyerte Az év nemzetközi autóversenyzője díjat az autósport legrangosabb gáláján, az 1982-ben alapított, a szezon végén megrendezett Autosport Awardson. 2010 óta, amikor először hódította el a Forma-1-es világbajnoki címet, a brit szaklap olvasói minden évben őt választották az év legjobbjának. Ezúttal többek között Fernando Alonsót, Lewis Hamiltont és Kimi Räikkönent előzte meg, akik korábban egytől egyig a díj nyertesei között voltak.

„Egy ilyen győzelmi sorozatnak mindig megvan az a veszélye, hogy az ember hozzászokik, és beleesik az elvárások csapdájába, ezért amikor csak a második, a harmadik vagy a negyedik rajthelyet szerzi meg, illetve nem nyeri meg a versenyt, azt csalódásként éli meg" – mondta az év utolsó kilenc nagydíján diadalmaskodó Vettel a szokás szerint a londoni Grosvenor House Hotelben vasárnap este megrendezett nagyszabású ceremónián.

„Ez nem helyes: attól, hogy valaki második lesz, még nem feltétlenül volt rossz versenye. Azon múlik, hogy mi történt vele közben. Úgy is büszke lehet arra, amit aznap elért. Pontosan ezért fontos megbecsülnünk a jelenlegi sorozatunkat: nem tudhatjuk, meddig fog tartani."

Vettel zsinórban negyedszer nyerte el az autósport egyik legrangosabb díját Forrás: Red Bull

Zsinórban negyedszer lett Az év versenyautója a Red Bull aktuális modellje is. „A szezon második felét kicsit unalmassá tettük, de ha visszagondolunk az év elejére, az varázslatos időszak volt" – emlékeztetett a csapat technikai igazgatója, Adrian Newey. „2014 azonban teljesen új kezdetet fog jelenteni: jelenleg valahol a szolid pánik és a krízismenedzsment közötti állapotban vagyunk, de mindenkire egyformán nehéz kihívás vár. Ki tudja, mi sül ki belőle?"

Az év brit autóversenyzőjévé Lewis Hamiltont választották, aki személyesen nem tudott részt venni a gálán, míg Az év újonca díjat a Marussiánál bemutatkozó Jules Bianchi nyerte, megelőzve Max Chiltont, Valtteri Bottast, Esteban Gutiérrezt és a WSR idei 2. helyezettjét, a McLaren által támogatott Stoffel Vandoorne-t. Az év raliversenyzője Sébastien Ogier lett, Az év raliautója pedig a Peugeot 208 T16 Pikes Peak.

Az 50. jubileumát ünneplő McLaren elnyerte a technikai kiválóságért járó John Bolster Emlékdíjat, a Gregor Grant Életműdíjjal pedig Niki Laudát jutalmazták, akinek korábbi csapattársa, John Watson gratulált a színpadon.

Az est fénypontja rendszerint a legígéretesebb fiatal tehetségnek bonyolult szisztéma alapján odaítélt McLaren Autosport BRDC díj átadása. Ezúttal a Formula Renault NEC bajnoka, a 19 éves Matt Parry részesült az elismerésben, amely 100 000 brit font pénzjutalommal és a McLaren által felajánlott F1-es tesztlehetőséggel is jár. A díj első nyertese 1989-ben David Coulthard volt, azóta többek között Paul di Resta, Anthony Davidson, Jenson Button és Dario Franchitti is megkapta.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!