Vágólapra másolva!
Decemberben csak a Red Bull, a Mercedes és a Ferrari tesztelheti a 2014-re tervezett gumikat. A Pirelli a Lotust is meghívta, de ők anyagi okokból nemet mondtak.

Két olasz lap, a La Gazzetta dello Sport és az Autosprint is arról számol be, hogy a Pirelli december 17. és 19. között csak három csapat részvételével fogja tesztelni a 2014-es gumikat Bahreinben.

A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója régóta próbál rendezni egy tesztet még az előszezon előtt, mert a V8-as szívómotorokat jövőre leváltó V6-os turbók nagy nyomatéka miatt a hátsó abroncsokat sokkal keményebb terhelés fogja érni a jelenleginél. Ez azonban a csapatok kölcsönös gyanakvása miatt nehéznek bizonyult, mert amikor a Spanyol Nagydíj után a Mercedesszel zárt ajtók mögött végeztek gumitesztet Barcelonában, a többiek feljelentették őket az FIA-nél.

A szezon későbbi részében a Pirelli a McLarent akarta bevonni egy hasonló tesztbe, de ezt a riválisok megakadályozták, attól tartva, hogy a wokingi istálló az adatok révén lépéselőnybe kerül. „Sajnálatos lenne, ha egy csapat a többiek rovására szerezhetne információkat a 2014-es gumikról" – mutatott rá nemrég az akkor még a Mercedest irányító Ross Brawn.

A csapatok között feszültséget kelt az újabb gumiteszt Forrás: Pirelli

Mivel kollektív teszt rendezésére decemberben nincs mód, a Pirelli végül úgy döntött, a konstruktőri világbajnokság első négy helyezettjét hívja meg a bahreini gyakorlásra. A Red Bull, a Mercedes és a Ferrari igent is mondott a felkérésre, a Lotus viszont anyagi okokra hivatkozva visszautasította azt. A McLaren pedig, mivel csak ötödik lett, eleve kimaradt a kedvezményezettek közül.

Bár a Pirelli megígérte, hogy az összes adatot megosztják valamennyi csapattal, a teszttől távolmaradó nyolc alakulat így is elégedetlen, mert úgy érzik, a Red Bull, a Mercedes és a Ferrari náluk felkészültebben vághat majd neki a 2014-es előszezonnak.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!