Vágólapra másolva!
Az idén történetének leggyengébb szezonján túleső csapatnál esküdöznek, hogy jövőre minden másképp lesz. Pedig átmeneti év vár rájuk.

A 2013-as rossz év volt a Forma-1 két patinás csapata számára: a Williams és a McLaren is történetének egyik legrosszabb szezonján van túl. Az utóbbival 1980 óta először fordult elő, hogy egyetlen dobogós helyezést sem szerzett, a főnöke, Martin Whitmarsh azonban azt állítja, ez jövőre nem ismétlődhet meg.

„Az idei hosszú szezon volt, és hosszabbnak is tűnt számomra, mint korábban bármelyik. Most viszont már izgatottan várom a jövőt, ami nagyszerű érzés" – mondta. „A 2014-es szabálymódosításoknak köszönhetően tényleg mindenki tiszta lappal fog indulni. Jövőre nem lehet több kifogás."

Annak ellenére, hogy a McLarenre valójában átmeneti év vár, mert a következő idény lesz az utolsó, melyet Mercedes motorokkal fognak teljesíteni, mielőtt 2015-ben az F1-be visszatérő Honda gyári partnereként folytatják. Bár egyesek amiatt aggódnak, hogy a Mercedes nem fog megosztani minden technikai információt az istállóval, nehogy azok eljussanak a Hondához is, a McLarennél nem tartanak ettől. A hírek szerint ráadásul a Mercedes turbómotorja lesz a legjobb, Whitmarsh azonban nem biztos ebben.

A McLarennek az idei volt a leggyengébb szezonja Forrás: AFP

„Vajon ütőképes motorunk lesz? Nem tudom" – ismerte el. „A bokszutcában rengetegen vannak, akik állítólag sokat tudnak erről, de fogalmam sincs, milyen adatokból indulnak ki. Abban viszont a (Mercedes) erőforrásait és szervezettségét ismerve biztos vagyok, hogy tisztességes munkát fognak végezni, ráfordították mindazt, ami szükséges volt. Azt gyanítom, hogy ütőképesek leszünk."

A McLaren idei vesszőfutása tulajdonképpen egyetlen elhibázott döntésnek tudható be: annak, hogy erre az évre teljesen új autót építettek, holott a tavalyi idény végén már az övék volt a leggyorsabb, és a csapatok többsége csak a 2012-es modelljét fejlesztette tovább. Whitmarsh úgy látja, az idei szezon fináléjára szintén fejlődtek, amit az is bizonyít, hogy 20 szerzett ponttal a Brazil Nagydíj volt a legeredményesebb versenyük.

„Szerintem az utolsó négy-öt versenyen megtévesztő volt a formánk. Én úgy éreztem, előreléptünk" – mondta. „A Ferrarival, a Lotusszal és a Mercedesszel harcoltunk, csak ezt nem sikerült egészen kamatoztatnunk. Láthatóan hasonló volt a tempónk, ami ironikus, ha arra gondolunk, hogy az autónk már négy hónapja nem járt a szélcsatornában, és egyáltalán nem is fejlesztettük."

A McLaren végül 122 pontjával 5. lett az összetettben, míg a 4. helyen végző Lotus 315 pontot szerzett. Az istálló egyetlen év után menesztette egyik versenyzőjét, Sergio Pérezt, így jövőre a saját nevelésű újoncuk, Kevin Magnussen lesz Jenson Button csapattársa.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!