Vágólapra másolva!
Szerinte a Ferrarinál minden adott ahhoz, hogy jövőre bajnokságot nyerjenek. Räikkönent a tapasztalata mellett a népszerűsége miatt is szerződtette.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo nem titkolja, hogy nagy csalódást okozott neki a 2013-as idény, hiszen a Ferrari az idény második felében meg sem tudta közelíteni a Red Bull teljesítményét. Az olaszok ráadásul a konstruktőri bajnokság 2. helyét is elvesztették, a Mercedes 6 ponttal végzett előttük a tabellán.

„Gyorsan el kell felejtenünk ezt az évet” – nyilatkozta Montezemolo a RAI Unónak. „Három fő oka volt a kudarcunknak, ezeket bevéstem az emlékezetembe. Az első az volt, hogy a szezon második felében képtelenek voltunk fejleszteni az autónkat. Szeretnék magyarázatot kapni arra, hogy ez miért történt így – soha nem jó, ha nem értjük az okokat.”

„Második tényezőként a gumikat említem, bár nem akarok kifogásokat keresni” – folytatta. „Úgy építettük meg az autónkat, hogy bizonyos gumitípusokkal jól működjön, és versenyképesek is voltunk. Utána megváltoztatták az abroncsokat, ami egyértelműen hátrányosan érintett minket, mások viszont előnyhöz jutottak.”

Montezemolo biztos benne, hogy Räikkönennel erősebbek lesznek Forrás: Ferrari

A vártnál gyengébb szereplés harmadik okaként Montezemolo azt hozta fel, hogy a bajnokság 8. helyén végző Massa nem gyűjtött elég pontot. Szerinte ennek ellenére is megérdemelték volna a konstruktőri bajnokság 2. helyét, hiszen úgy gondolja, a brazilt jogtalanul büntették meg Brazíliában a fehér vonal átlépéséért. „Ha Felipe a 4. helyen maradt volna, akkor a miénk lett volna a 2. hely a konstruktőri tabellán. A futamokon sportfelügyelőként tevékenykedő úriemberek gyakran nevetséges és korszerűtlen döntéseket hoznak.”

Montezemolo hangsúlyozta, hogy a Sebastian Vettel mögött négy év alatt harmadszor is másodikként végző Fernando Alonso munkájával elégedett volt, bár az év végi értékelésnél 10-es skálán csak 8-as osztályzatot adott a spanyolnak. „A nyolcasom igazából tízest ér – ösztönző jelleggel adtam neki ezt a pontszámot” – magyarázta. „Remélem, jövőre tényleg a legmagasabb osztályzatot adhatom neki. Szeretném megajándékozni őt egy olyan autóval, amely még a Red Bullnál is gyorsabb.”

Montezemolo szerint minden esély megvan arra, hogy jövőre a Ferrari építse meg a mezőny legerősebb autóját. „Tudjuk, hogyan kell ezt megvalósítani: gondoljanak csak vissza a 2000 és 2004 közötti időszakra, vagy a 2007-ben és 2008-ban aratott győzelmeinkre” – mondta az elnök, akinek csapata 2007-ben, Kimi Räikkönen révén nyert utoljára egyéni világbajnokságot. A finn jövőre visszatér Maranellóba, ami Montezemolo szerint tovább növeli a Ferrari esélyeit. Az olasz úgy véli, 2014-ben a Ferrari pilótapárosa lesz a legerősebb.

„Alonso talán a legerősebb autóversenyző, akivel valaha találkoztam, bár a különböző korszakokat mindig nehéz összehasonlítani” – mondta. „Räikkönent a tapasztalata és az elmúlt két évben nyújtott teljesítménye miatt hoztuk vissza. Az is mellette szólt, hogy az emberek a csapaton belül és kívül is nagyon szeretik őt. Örömmel töltött el, amikor láttam, milyen lelkesen fogadják a visszatéréséről szóló híreket.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!