Vágólapra másolva!
Korai vakációra ment az elfüstölt egység, mondta - a hibát a Renault szerint az okozta, hogy hirtelen elfolyt az olaj a rendszerből, de a Lotus alaposabb vizsgálatra készül. Davide Valsecchi odaszúrt a csapatnak, hogy jobban jártak volna vele, mint Heikki Kovalainennel.

A Lotusnak eleve csak halvány esélyei voltak arra, hogy az idény utolsó futamán elmozduljon a konstruktőri tabella 4. helyéről, és ez a kevés is elszállt, amikor Romain Grosjean motorja 3 kör után látványosan felrobbant a brazíliai idényzárón.

"A szezonban ilyenkor szerintem már mindenkinek szüksége van a pihenésre, de a motorom nyilvánvalóan úgy döntött, hogy előbb elmegy vakációzni!" - viccelődött Grosjean, aki másodszor nem ért célba idén motorhiba következtében. Szingapúrban a pneumatikus rendszer romlott el az az autójában.

A Renault-nál elsőre úgy vélték, a hibát az okozta, hogy hirtelen elfolyt az olaj a rendszerből. A hibáért elnézést kértek. Alan Permane, a Lotus vezető versenymérnöke kijelentette, "meg fogjuk vizsgálni, mi történt a motorral, hogy kiderüljön, pontosan mi okozta ezt a komoly meghibásodást."

Eric Boullier csapatfőnök annak ellenére, hogy a Lotus nem lépett előrébb a csapatok rangsorában, dicsérte az egyéb eredményekben mutatott fejlődést. "Bár épphogy csak nem sikerült teljesítenünk a kitűzött a célt, ez biztosan nem az erőfeszítések hiányára vezethető vissza" - értékelt.

Romain Grosjean kiesett az idényzárón műszaki hiba miatt Forrás: AFP

Grosjean kiesése azért pecsételte meg végleg a Lotus sorsát, mert a Kimi Räikkönen helyére két nagydíjra szerződtetett Heikki Kovalainen Brazíliában sem villogott. A gyenge teljesítményt a finn is elismerte, aki önkritikusan fogalmazott a Twitteren. "Nincs mentségem, ma is elszúrtam a rajtot. Világos a folyamat, de nem tudtam megfelelően követni, ugyanúgy, mint Austinban. Ez tönkretette a versenyünket" - közölte. A csapat hivatalos sajtóközleményében hozzátette, hogy ezután nem volt sok lehetősége javítani. "Nem tudtam tartani a lépést a többiekkel a rajtnál. Ez elszomorító, főleg azért, mert a futamnak ez egy rendkívül fontos része, és utána nagyon nehéz előzni." Kovalainen a 14. helyen ért célba.

A finn köszönetet mondott a Lotusnak, hogy ismét versenyezhetett. "Vétettem néhány hibát - talán a rutin hiánya miatt -, de arra számítottam, hogy könnyebb lesz visszatérni és ütőképesen versenyezni" - tette hozzá.

A bevetését a csapat tesztpilótája, Davide Valsecchi bánta, aki többször hangot adott már csalódottságának, hogy nem debütálhatott Forma-1-es nagydíjon hivatalos versenyzőként. Most a Twitteren szúrt oda a csapatnak. "Azt mondtam a Lotusnak, hogy jobb választás lett volna az én lelkemet és a motivációmat választani Kova tapasztalata helyett, sajnálom, hogy nem így döntöttek" - közölte.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!