Vágólapra másolva!
Mivel az ilyen körülmények valamelyest elfedik a Ferrari gyengeségeit, régóta várt arra, hogy nedves pályán kerüljön sor egy időmérőre. Elérhetőnek tartotta volna 2. rajthelyet Brazíliában, de nem csalódott az eggyel rosszabb pozíció miatt. 

Fernando Alonso legutóbb az idény negyedik versenyén, az áprilisi Bahreini Nagydíjon indulhatott utoljára az első három rajthely valamelyikéről, és egészen a szezonzáró Brazil Nagydíj kellett várnia rá, hogy ismét megtehesse ezt. A Ferrari versenyzője az esős időmérőn harmadik lett, és közel járt hozzá, hogy megelőzze Nico Rosberget is, ami egy vezetői hiba miatt nem sikerült neki.

"Hét-nyolc tizedet vesztettem a 4-es kanyarban, pedig szerintem elérhető lett volna a 2. hely" - közölte. "Azonban nem vagyok csalódott, lehetőségünk nyílt rá, hogy ennyire elölről rajtoljunk." A rádión elnézést kért a csapattól a hibáért, de mérnöke azt felelte, hogy neki soha, semmiért sem kell bocsánatot kérnie a Ferraritól. Rosberg négy tizedmásodperccel végzett Alonso előtt.

Fernando Alonso az idény elején végzett utoljára az első három között az időmérőn Forrás: AFP

A spanyol megjegyezte, örült volna neki, ha a korábbi futamokon is vizes lett volna az időmérő, mivel úgy talán tovább életben tudta volna tartani világbajnoki esélyeit. "Általában jobban teljesítünk olyankor, amikor nedves pálya, ezért régóta vártunk már erre, de sajnos csak a szezon utolsó versenyén alakultak így a körülmények" - mondta.

A Ferrari 15 pontos hátrányt próbál ledolgozni a Mercedesszel szemben az utolsó versenyen, hogy megkaparintsa a konstruktőri ezüstérmet. Nem tűnik bíztatónak a helyzetük, főleg annak tükrében, hogy a csapat másik pilótája, Felipe Massa is hátrébb végzett a Mercedes másik versenyzőjénél, Lewis Hamiltonnál. Ő a 9. helyről rajtolhat.

"Nem vagyok elégedett a körömmel, mert higgyék el, ennél jobbra számítottam. A második és a harmadik szektorban is vesztettem időt a pálya egyes pontjain, felúszott az autóm a vízen, és a tapadásból is vesztettem. Csalódott vagyok, hogy sok pozíciót buktam emiatt" - nyilatkozta.

Pat Fry, a Ferrari technikai igazgatója úgy véli, hogy Alonso esélyes lehet a dobogóra. Ugyanakkor elárulta, hogy a csapat versenyzői az összes, azaz mind a négy szett intermediate gumiját elkezdték használni, vagyis nem maradt nekik teljesen új a futamra.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!