Vágólapra másolva!
A Ferrari tudatos kockázatot vállalt, amikor változtattak Massa taktikáján, de nem jártak jól a két kiállással. Alonso örül az 5. helyezésnek, amellyel bebiztosította a 2. helyét a bajnokságban.

Felemás hétvégén van túl a Ferrari az Egyesült Államokban: Fernando Alonso elégedett volt a nehezen megszerzett 5. helyével, Felipe Massának viszont semmi nem sikerült ezen a hétvégén, és csak a 13. helyen ért célba.

Az egész hétvégén hátfájdalmakkal küszködő Alonso annak ellenére tudott a rajthelyénél egy pozícióval előrébb végezni, hogy az indulás után még Sergio Pérez is elé került. „A legjobb öt közé kerülni nagyon jó eredmény, figyelembe véve, hogy milyen nehéz hétvégénk volt, ráadásul a pálya koszosabbik feléről kellett rajtolnom” – mondta a spanyol. „Tudtuk, hogy nehéz lesz megtartanom a rajthelyemet, és Pérezzel szemben el is vesztettem.”

Alonso a közepes gumikon nem diktált jó tempót, de a bokszkiállások után Pérezt, majd Nico Hülkenberget is megelőzte. „A verseny első felében nem voltunk gyorsak, ezért úgy döntöttünk, spórolunk a gumikkal, és csak a bokszkiálláshoz közeledve kezdünk el támadni” – magyarázta. „A kemény keveréken ütőképesebbek voltunk: Pérezt megelőztem, majd Hülkenberg nyomába eredtem. A Mercedest viszont nem tudtuk legyőzni, hiába javultunk hozzájuk képest.”

Alonso örült az 5. helynek is Forrás: AFP

Alonso az 5. helyezésével bebiztosította a 2. helyét a világbajnokságban. „Nagyon büszke vagyok erre a kis jutalomra, a Red Bull mögött én lettem a legjobb a ’halandók’ között” – nyilatkozta. Alonso a negyedik idényét tölti a Ferrarinál, és harmadszor végzett a bajnokság második helyén Sebastian Vettel mögött.

Massa elismerte, péntek óta küszködött az autójával, és a 13. helyről rajtolva az egész versenyen távolinak tűnt számára a pontszerzés. „A rajtnál egy helyet sem tudtam előrelépni, és az egész verseny alatt forgalomban kellett autóznom – ráadásul egy olyan pályán, ahol nem lehet könnyen előzni” – kesergett. A Ferrari a futam közepén úgy döntött, változtat Massa taktikáján, és másodszor is behívták a bokszba.

„Tudtuk, hogy a kétkiállásos taktika nem a legjobb választás, de addigra már nehéz helyzetben voltam, ezért úgy döntöttünk, kockáztatunk a közepes gumikkal. Ha valami történt volna előttünk – például újra beküldték volna a Safety Cart -, abból profitálhattunk volna. Sajnos semmi ilyesmi nem történt, az előttünk lévő versenyzők gumijai pedig jól bírták, így végül ugyanabban a pozícióban értem célba, ahonnan elrajtoltam.”

A Ferrari a konstruktőri bajnokságban távolabb került a Mercedestől, a németek már 15 ponttal előzik meg őket a 2. helyen. A Lotus Romain Grosjean dobogójának köszönhetően csökkentette a hátrányát az olaszokkal szemben, az utolsó futam előtt 18 pont választja el őket a Ferraritól.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!