Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítették, hogy ő fog vezetni Räikkönen helyett. Apróságok döntöttek Valsecchi ellen.

A Lotus csütörtök délután bejelentette, hogy a szezon utolsó két versenyén, az USA és a Brazil Nagydíjon a rivális Caterham tartalékpilótája, Heikki Kovalainen fogja helyettesíteni Kimi Räikkönent, aki éppen ma esik át egy műtéten régóta tartó hátfájása miatt.

Bár fontolóra vették saját tartalékjuk, az olasz Davide Valsecchi előléptetését is, a csapat főnöke, Eric Boullier azt mondta, a tapasztalatlansága ellene szólt. „Miután kiderült, hogy Kimi nem tud részt venni az utolsó két futamon, nehéz döntést kellett hoznunk arról, hogy Austinban és Sao Paulóban kit ültessünk a volán mögé" – idézi Boulliert a Lotus közleménye. „Egyrészt ott volt a tartalékpilótánk, Davide Valsecchi, egy fiatal, nagyon ígéretes tehetség, másrészt választhattuk a Forma-1-ben már rendkívül rutinos veteránt, Heikkit."

„Noha teljesen megbízunk Davide képességeiben, pillanatnyilag nagyon szoros küzdelmet folytatunk a konstruktőri világbajnokságban, ezért úgy éreztük, Heikki tapasztalatai felbecsülhetetlen értéket képviselnek számunkra ahhoz, hogy a lehető legjobb helyen fejezzük be az idényt."

Bár ő Kovalainennel ellentétben már vezette az idei Lotust, az Autosport úgy tudja, más, önmagukban jelentéktelennek tűnő tényezők is Valsecchi ellen döntöttek – például az, hogy júliusban, a silverstone-i teszten hosszú körökön át nem vette észre a bokszfalról eléje belógatott táblát, ezért hiába próbálták lehívni a pályáról.

Kovalainen korábban évekig dolgozott Enstone-ban Forrás: Lotus

A 32 éves Kovalainen 2004 és 2006 között tesztpilótaként, majd 2007-ben versenyzőként már dolgozott az akkor még a Renault tulajdonában lévő enstone-i csapatnál, amelyhez ezért nem érkezik ismeretlenül. „Fantasztikus lehetőség számomra, hogy az utolsó két futamon csatlakozhatok a Lotus F1 Teamhez" – ismerte el a finn, aki idén nem versenyzett, de hat szabadedzésen vezette a Caterhamet. „Láttuk, hogy az E21 képes győzelmeket aratni és a dobogón végezni, ezért keményen fogok igyekezni a lehető legjobb eredmény érdekében."

„Az év végén bepattanni egy autóba úgy, hogy az idén egyetlen futamon sem indultam, kihívás lesz, de az enstone-i csapatot jól ismerem, ezért nem tartok attól, hogy nehéz lesz felvennem a ritmust."

Kovalainen eddig 109 nagydíjon indult, és 105 pontot gyűjtött. 2008-ban, a Hungaroringen győzelmet is sikerült aratnia a McLarennel, Silverstone-ban egy pole pozíciót is szerzett, Lewis Hamilton mellett azonban nem tudott érvényesülni.

A Lotus egyelőre a 4. helyen áll a konstruktőri összetettben, 26 ponttal a Ferrari, és 37-tel a Mercedes mögött. A csapat állítólag megkereste Michael Schumachert is, akárcsak a jövőre kiszemelt Nico Hülkenberget, akivel a fenntartásokkal kezelendő pletykák szerint a Ferrari közbelépése miatt nem sikerült megállapodniuk. A Bild szerint Hülkenberg szabadon távozhatott volna a Saubertől, mert a csapat korábban nem fizetett neki időben, megszegve a szerződését, a Ferrari azonban gyorsan kipótolta a hiányzó részt, hogy a veszélyesnek tartott németnek mégse legyen jogi alapja a szezon vége előtt átigazolni máshová.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!