Vágólapra másolva!
Ettől függetlenül szeretnék kiaknázni a brazil piacban rejlő lehetőségeket. Massa készen áll arra, hogy jövőre a csapat vezéregyénisége legyen, és a tapasztalatával segítse a brit istállót.

Hétfő este eldőlt, hogy a Ferrarinál nyolc idény lehúzó Felipe Massa jövőre a Williamsnél folytatja a pályafutását, ahol Pastor Maldonadót váltva Valtteri Bottas csapattársa lesz. Mivel Maldonado nem titkoltan a venezuelai olajvállalat, a PDVSA támogatásával versenyezhetett a Williamsnél, sokan úgy vélik, hogy Massa is csak a szponzorai révén kerülhetett a nehéz anyagi helyzetben lévő istállóhoz. A helyettes csapatfőnök Claire Williams azonban kijelentette, a tehetsége és a tapasztalata alapján választották a brazilt.

„A Williamsnél mindig a tehetség volt a legfontosabb, a versenyzők kiválasztásánál ez élvez elsőbbséget az anyagi előnyökkel szemben” – nyilatkozta az Autosportnak, de nem tagadta, hogy szeretnék felkelteni a brazil szponzorok érdeklődését. „Már csak rajtunk múlik, előnyt tudunk-e kovácsolni abból a tényből, hogy Felipe Brazíliából, a sportunk legnagyobb közönségét biztosító országból származik.”

Williamst azt sem zavarja, hogy Massa 2008 óta egyetlen versenyt sem nyert, és az elmúlt években lényegesen gyengébben teljesített csapattársánál, Fernando Alonsónál. „A versenyzők teljesítménye évről évre változhat – az egész karrierjüket figyelembe véve kell értékelnünk őket” – magyarázta. „Egy új szakasz kezdődik Felipe életében. Nagyon régóta versenyez a Ferrarinál, de az ehhez hasonló változások komoly hatással lehetnek az ember teljesítményére és személyiségére. Ez pedig gyakran pozitív eredményhez vezethet.”

Massa nyolc idény után hagyja el a Ferrarit Forrás: AFP

Williams megerősítette, hogy jövőre eltűnik az autóról a PDVSA logója, de nem aggódik emiatt, hiszen „hamarosan újabb bejelentésekre lehet számítani.” Az együttműködéstől nem csak az istálló, hanem Massa is sokat vár: a brazil biztos benne, hogy a ferraris tapasztalatának köszönhetően a csapat vezéreként tudja segíteni a Williamst. Noha több alakulattal is tárgyalt, a Williams mellett szólt az az érv, hogy a csapat mindenképpen meg akarta őt szerezni.

„Jó érzés egy olyan istállóhoz szerződni, ahol vezérszerepet szánnak nekem, ennek nagyon örülök” – mondta Massa, aki a Ferrarinál Michael Schumacher, Kimi Räikkönen és Fernando Alonso csapattársaként is versenyzett, gyakran második számú pilótaként. „Szerintem sokat tudok nyújtani a Williamsnek, hiszen a Ferrarinál komoly tapasztalatra tettem szert az évek során.”

A brazil hozzátette, készen áll arra, hogy hosszú távon is elkötelezze magát a csapat mellett. „Nem csak egy évre szerződtem ide, ennél többről van szó. Nagyon boldog vagyok, és készen állok arra, hogy a lehető legkeményebben dolgozzak” – jelentette ki Massa, aki bízik benne, hogy a szabályváltozásoknak köszönhetően a Williams jövőre versenyképesebb lesz. A brazil menedzsere, Nicolas Todt – aki ironikus módon Maldonado pályafutását is egyengeti – egyetért azzal, hogy a Williamsnek aranyat érhet Massa tudása.

„Meglátták a lehetőséget egy tapasztalt, győztes versenyzőben, aki 32 évesen még mindig fiatalnak számít” – mondta. „A Williams szeretne megújulni – motivált csapattagokra van szükségük, Felipével pedig elérhetik ezt. Felipe szempontjából nagyon fontos, hogy érzi, a csapatnak szüksége van rá.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!