Vágólapra másolva!
Gérard Lopeznek elege van abból, hogy a csapatát folyamatosan a pénzügyi problémákkal azonosítják. Mika Salo szerint Heikki Kovalainent kellene megszerezniük az utolsó két futamra.

Amint kiderült, hogy a hátproblémákkal küszködő Kimi Räikkönen egy operáció miatt kihagyja a 2013-as idény utolsó két versenyét, beindultak az összeesküvés-elméletek: sokak szerint a finn szándékosan nem várt a szezon végéig a műtéttel, mert nem akart tovább versenyezni az egész éves fizetésével tartozó istállónál. A Lotus ráadásul pont Räikkönen leendő csapatával, a Ferrarival áll harcban a konstruktőri bajnokság 3. helyéért, a finn kiesésével pedig jelentősen csökkent az esélyük az olaszok megelőzésére.

A Lotus tulajdonosa, Gérard Lopez igyekezett diplomatikusan nyilatkozni Räikkönen döntéséről, de a szavaiból kivehető, hogy bosszantja a finn idő előtti távozása. „Räikkönen egészsége a legfontosabb, gyors felépülést kívánok neki” – nyilatkozta a Die Weltnek. „A műtétre a Lotus szempontjából nagyon szerencsétlen és alkalmatlan időpontban kerül sor, de hát tudom, milyen ez a sport.”

Lopezt az is zavarja, hogy a sajtó az esetek többségében nem a Lotus remek eredményeivel, hanem a csapat pénzügyi helyzetével foglalkozik. „Újra és újra a negatív szalagcímeket kell olvasnom” – mondta. „Azzal pedig senki sem törődik, hogy megmentettünk egy 500 alkalmazottat foglalkoztató vállalatot.”

Räikkönen kiesése komoly dilemmát okoz a Lotusnak Forrás: AFP

A tulajdonos szerint a Forma-1-ben igazságtalanul oszlanak meg a pénzjutalmak, ezért fordulhat elő, hogy a Lotus a többi élcsapatnál sokkal rosszabb helyzetben van. „Tudjuk, hogy a Forma-1 nem jótékonysági szervezet, de óriási különbségek vannak aközött, hogy a sport milyen mértékben támogatja az egyes istállókat” – vélekedett.

„Nem arról van szó, hogy a többi élcsapat sikeresebben talál befektetőket – egyszerűen több pénzt kapnak. Nem azért, mert jobban teljesítenek, hanem mert látszólag értékesebbek” – magyarázta. „Ez olyan, mintha egy 100 méteres futóversenyt a céltól 200 méteres távolságból kezdenénk meg, de még így is odaérnénk a dobogóra.”

A Lotus még nem döntötte el, kit indítanak Räikkönen helyett Austinban és Interlagosban, bár a tesztpilóta Davide Valsecchi egyértelmű választásnak tűnhet. A korábbi F1-es versenyző, Mika Salo szerint viszont jobban járna a csapat, ha honfitársát, Heikki Kovalainent szereznék meg az utolsó két futamra. „Valsecchi nem sokra menne egy számára teljesen új pályán” – mondta. „Heikki viszont már versenyzett Austinban.”

A Caterham tavaly nem hosszabbította meg Kovalainen szerződését, de tesztpilótaként a csapatnál maradt, és idén több szabadedzésesen is szerepet kapott. „A Caterhamnek ráadásul szintén Renault motorja van. Heikki pont egy ilyen lehetőségre vár – ha csapatfőnök lennék, én őt választanám Valsecchi helyett” - tette hozzá Salo.

Felmerült az a lehetőség is, hogy a Lotus egy olyan versenyzőt ültet Räikkönen helyére, aki a következő idényben is a csapatnál folytathatja a munkát. Erre Nico Hülkenbergnek van a legnagyobb esélye, aki a hírek szerint szabadon távozhatna is a Saubertől, miután az idény első felében nem kapta meg időben a fizetését. Noha a svájciak szóvivője kijelentette, hogy Hülkenberg az idény végéig a csapatnál marad, a német menedzsere kitérő választ adott az utolsó két versennyel kapcsolatos kérdésre. „Még mindig tárgyalásban állunk több csapattal, köztük a Lotusszal is.”

Továbbra is fennáll az a lehetőség, hogy a Lotus a Williamstől távozó Pastor Maldonadót szerződteti, bár erre leginkább akkor van esély, ha nem sikerül megegyezniük a Quantum Motorsports nevű befektetői csoporttal. Lopez a Die Weltnek elmondta, hogy négy jelöltjük van a pozícióra, de közülük csak Hülkenberget és Maldonadót említette név szerint. Hozzátette, a venezuelait nem csak a pénze miatt szerződtetnék, hiszen futamgyőztes versenyzőről van szó.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!