Vágólapra másolva!
Prost úgy véli, Vettel azzal felelhetne legütősebben az őt kritizálóknak, ha a következő évben, az új keretek között is bajnok lenne. Azt nem tartja célravezetőnek, hogy később pusztán azért hagyja el a Red Bullt, hogy bizonyítson a szurkolóknak. 

A Red Bull zsinórban negyedszer idén is megszerezte mind az egyéni, mind a konstruktőri vb-címet, ám Christian Horner csapatfőnök hangsúlyozta, hogy az újabb siker ellenére sem fognak elégedetten hátradőlni.

"A vetélytársaink lehetőséget sem adnak arra, hogy lazítsunk vagy visszavegyünk a tempóból. Gondoljanak a Ferrarira, a McLarenre vagy a Mercedes-Benzre - mindegyik csapat kiváló, rengeteg tehetséges emberrel. Ebben a sportágban nincs helye az önelégültségnek, nem lehet a babérjainkon ülni" - idézte őt az ESPN-F1. "Előre kell tekinteni, és nem hátra. Noha most itt ülünk, mindenki már a következő évről beszél. Ugyanakkor fontos a csapatnak, hogy élvezze ezt a pillanatot, és örüljön annak, amit elért."

Sebastian Vettel legutóbbi győzelme Forrás: AFP

A következő év annyiból más lesz a Red Bullnak, hogy az előző bajnokságot megnyerő autójuk továbbfejlesztése helyett új alapokról kell nekivágniuk a szezonnak. Ennek oka a változó keretrendszer a turbómotorok visszatérésével, az erősebb hibrid rendszerrel, a futamon használható benzinmennyiség limitálásával. A Mercedest irányító Ross Brawn ugyanakkor azt mondta, hogy a gyökeres változások ellenére jövőre is a Red Bull lesz a favorit.

Alain Prost egyike annak a négy pilótának, aki legalább négyszer lett bajnok az F1-ben. A francia klasszis szerint hasznos a Red Bullnak, hogy a következő szezontól új kihívások várnak rájuk.

"Sebastian és a csapat bizonyos szempontból szerencsés a szabályváltozások miatt" - mondta. "Nyertek négy bajnokságot, ami igazán kivételes, de az új előírásoknak köszönhetően nem fogják elveszteni a motivációjukat."

Vettelt időnként azért támadják, mert egyesek véleménye szerint csak az autójának köszönhetően halmozza a sikereket, pedig nem ő a legjobb pilóta. Prost sejti, hogy Vettel mivel hallgattathatná el a kritikusokat. "Az lenne a legjobb válasza erre, ha megmutatná, hogy képes más szabályok hatálya alatt, új autóval is nyerni" - nyilatkozta. Azt viszont nem tartja célravezetőnek, hogy pusztán a bírálatok miatt átigazoljon egy másik csapathoz.

"Ha azt kérdezik tőlem, érdemes lenne-e csapatot váltania azért, hogy bizonyítson a közönségnek, azt felelném, hogy nem" - közölte. "Ilyen céllal senki sem vált csapatot. Akkor váltunk, ha azt gondoljuk, hogy belefásultunk a megszokott közegbe, elvesztettük a motivációt, vagy gond van a csapatunkon belül, esetleg úgy hisszük, hogy a jövő egy másik autóval szebb lehet."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!