Vágólapra másolva!
Az ausztrálnak már nincs elég motivációja a Forma-1-hez, úgy érzi, jókor döntött a visszavonulás mellett. Kiegyensúlyozottabb életre vágyik.

Tizenkét év után Mark Webber a 2013-as szezon után hátat fordít a Forma-1-nek, és a következő idénytől a Porsche Le Mans-i programjában folytatja a pályafutását. A 37 éves ausztrál még mindig képes az élmezőnyben versenyezni, de elismerte, nincs elég motivációja ahhoz, hogy még egy teljes idényt lehúzzon a Forma-1-ben. A Speed Weeknek adott interjújában most elárulta, már tavaly foglalkoztatni kezdte a visszavonulás gondolata.

„A Porsche már 2013-ra meg akart szerezni” – mondta. „Akkor azt mondtam nekik, hogy még nem állok készen erre. A 2012-es idény közben azonban egyre többet gondoltam a változásra. Már nagyon régóta versenyeztem a Red Bullnál, ezért úgy gondoltam, valami mást kellene csinálnom. Ilyen az emberi természet.”

Webber 2007 óta versenyez a Red Bullnál Forrás: Red Bull

Webber az idei évet még bevállalta a Red Bull-lal, de nem titkolja, hogy az utóbbi időben motivációhiánnyal küzd. Állítása szerint akkor döbbent rá, hogy vissza kell vonulnia, amikor már az erőnléti edzésekhez sem volt elég motivált. „Az elmúlt egy évben valamiért elmúlt a belső kényszer. Fel kellett tennem magamnak a kérdést, hogy miért. Aztán világossá vált: Mark, már nem vagy 19 éves!”

Az ausztrál elismerte, hogy a döntésének „nagyon személyes” okai vannak. „Több időt szeretnék a családommal, a partneremmel és a barátaimmal tölteni. Hirtelen olyan dolgok is megjelentek az életemben, amelyek korábban nem voltak ott” – magyarázta. „36 évesen az ember egyébként is teljesen másképp gondolkodik, mint 25 évesen, és ez nem kizárólag az autóversenyzőkre érvényes. Sportolóként rengeteg energiát kell fektetnünk a pályafutásunkba. Azt nem mondanám, hogy áldozatokat kell hoznunk, pedig ha már ez is az eszünkbe jut, talán ideje abbahagynunk."

Noha Webbernek a Forma-1-gyel járó kötelezettségekhez már nincs sok kedve, a versenyzést nem akarta teljesen feladni, ezért fogadta el a Porsche ajánlatát. „Az ember éppen Ausztráliában élvezi a nyarat, amikor hirtelen össze kell szednie magát, hogy elinduljon Jerezbe, a téli tesztelésre. Ilyenkor csak arra gondol, hogy 'hmmm...'” – ismerte el. „De azt is tudtam, hogy nem lennék boldog, ha teljesen abbahagynám a versenyzést. Meg kell találni a helyes egyensúlyt – úgy érzem, a Porschéval ez sikerült.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!