Vágólapra másolva!
Hónapok óta tartó egyeztetések után a hét elején hivatalosan is bejelenthetik, hogy a Quantum Motorsports felvásárolja a Lotus 35 százalékát, sőt később még nagyobb részesedéshez is hozzájuthatnak. A befektető egyértelműen Nico Hülkenberg szerződtetését preferálja.

Noha már júniusban kitudódott, hogy egy befektetőcsoport felvásárolná a Lotus Forma-1-es csapatának 35 százalékát, a feleknek hónapokon át nem sikerült megegyezniük a részletekről, s pont a bizonytalan háttér miatt döntött a fizetést egész évben nem kapó Kimi Räikkönen úgy, hogy inkább átigazol a Ferrarihoz.

Úgy tűnik, hogy a hétvégére minden kérdéses pontot tisztázott a Lotus a Quantum Motorsports nevű csoporttal - melyet korábban Infinity Racingnek hívtak -, és Eric Boullier csapatfőnök azt mondta, reményei szerint kedden megtehetik a hivatalos bejelentést a megállapodásról. Erre utalhat, hogy Räikkönen nem váltja be a fenyegetését, és rajthoz fog állni az idény utolsó két versenyén.

A Quantum vezetője, Mansoor Ijaz elmondta, hogy már csak az istállót birtokló Genii Capital jóváhagyása hiányzik. "Nem kérdés, hogy sor kerül az üzletre" - közölte az Autosporttal. "Azt is elárulhatom, hogy mi minden teendőt elvégeztünk." Ijaz elismerte, hogy a megállapodás tartalmaz bizonyos további lehetőségeket, melyekről ugyan nem beszélhet részletesen, de annyit elmondott, "az opciók lehetővé teszik, hogy egy meghatározott időn belül később átvegyük a csapat irányítását."

Rendeződhet a Lotus háttere Forrás: AFP

A befektetői csoport vezetője elnézést kért Räikkönentől, valamint a Lotus tagjaitól a kellemetlenségekért. A Quantum érkezésével a Lotus nem szorul a PDVSA dollármillióira, így megengedhetik maguknak, hogy a venezuelai olajvállalat támogatását élvező Pastor Maldonado helyett Nico Hülkenberget igazolják le.

Ijaz egyértelművé tette, hogy a tehetségesebbnek tartott németet szeretnék a csapatnál látni. "Bárcsak simább lett volna a váltás Kimi, illetve az őt követő pilóta között, akiről úgy gondoljuk, hogy Nico Hülkenberg lesz, de az életben időnként nem alakul minden úgy, ahogy szeretnénk."

A német pilóta szerződését már előkészítették, aláírva azonban még nincs. Hülkenberg korábban kijelentette, október végéig hajlandó várni, mert nem akarja, hogy úgy járjon, mint 2010-ben, amikor végül versenyzői szerződés nélkül maradt a következő szezonra. Az Autosportnak ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az elmondottakat nem kell szó szerint értelmezni. "Nem is annyira határidő, inkább óhaj volt" - mondta. "Kicsit kitolódott az idő (amíg várok)."

A jelenleg a Saubernél versenyző Hülkenberget az utóbbi időben ismét hírbe hozták a Force Indiával is.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!