Vágólapra másolva!
A BBC már tényként kezeli, hogy a brit az idény végén távozik a németektől, mert nem tudtak megegyezni az új szerepkörével kapcsolatban. A Mercedes nem reagált a híresztelésekre.

A Mercedeshez közeli forrásokra hivatkozva a BBC kedd délelőtt már kész tényként kezelte, hogy a csapatfőnök Ross Brawn a 2013-as idény végén elhagyja a német istállót. Az elmúlt hetekben egyre több jel utalt a brit távozására, és az is sokatmondó, hogy a Mercedes ezúttal nem cáfolta – igaz, meg sem erősítette – a BBC állítását.

A korábban a Benettonnal és a Ferrarival is komoly sikereket elérő Brawn 2008-ban szerződött át a Hondához, majd a japán gyártó kiszállása után a világbajnoki címig vezette a saját nevével fémjelzett Brawn GP-t. Az istállót 2010-ben felvásárolta a Mercedes, Brawn azonban csapatfőnök maradt, és egészen az idei évig irányította a németeket. Azt már korábban sejteni lehetett, hogy erről a szerepköréről hamarosan le kell mondania, a Mercedes ugyanis megszerezte a McLaren technikai igazgatóját, Paddy Lowe-ot, akit nem titkoltan Brawn helyett szántak a csapat élére.

Brawn csak vezető pozícióban maradna a Mercedesnél Forrás: Mercedes

Korábban maga Brawn is elismerte, hogy fokozatosan átadja az irányítást Lowe-nak, de hangsúlyozta, hogy a jövőben is a csapatnál szeretne maradni. Noha a Mercedes is meg akarta őt tartani, úgy tűnik, a szerepköréről végül nem sikerült dönteniük – Brawn azt szerette volna, ha továbbra főnökként foghatta volna össze az egész istállót, a Mercedes viszont a modern Forma-1-ben elavultnak tartja az egyetlen vezérrel rendelkező csapatokat. A BBC úgy tudja, a jövőben Toto Wolff és Paddy Lowe ügyvezető igazgatóként fogja közösen irányítani a Mercedest, Wolff az üzleti ügyekért, Lowe pedig a szakmai munkáért lesz felelős.

A hírek szerint Brawn nem fogadta el, hogy szűkítsék a szerepkörét, ezért nem maradt más választása, mint elhagyni az istállót az idény végén. Egyelőre nem tudni, mihez kezd majd a jövőben, ha valóban távozik a németektől. Az utóbbi hetekben többször felmerült, hogy a McLarenhez szerződik, ahol 2015-től újra a Hondával dolgozhatna együtt. A britek nem titkoltan egy ütőképesebb csapat összeállításán dolgoznak – a Red Bulltól már sikerült átcsábítaniuk az aero-főnök Peter Prodromou-t, és a turbókorszakra Fernando Alonsót is szeretnék megszerezni.

A BBC forrásai szerint azonban nem valószínű, hogy az 58 éves szakember a McLarennél folytatja, mert korábban sem tudott zökkenőmentesen együtt dolgozni a Hondával. A brit portál szerint elképzelhető, hogy a brit a Nemzetközi Automobil Szövetségben (FIA) vállal munkát. Ennek esélyeit növeli, hogy a Ferrarinál évekig együtt dolgozott az FIA jelenlegi elnökével, Jean Todttal.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!