Vágólapra másolva!
Bár a közönség egy része még mindig kételkedik a vasárnap négyszeres világbajnokká koronázott Vettel tehetségében, az Indiai Nagydíj után Alonsótól Hamiltonon át Prostig a Forma-1 számtalan szereplője méltatta a német versenyzőt.

„Ma beírta a nevét a Forma-1 történetének legjobb versenyzői, (Ayrton) Senna, (Michael) Schumacher, minden idők legnagyobbjai mellé. Örülök a sikerének, mert mindent megérdemelt, amit a pályafutása alatt elért. Fantasztikus pilóta" – méltatta a ferraris Felipe Massa riválisát, Sebastian Vettelt, aki az Indiai Nagydíjon aratott győzelmével vasárnap sorozatban negyedszer is világbajnok lett a Red Bull-lal.

Egyetértett vele Jenson Button is. „Seb nagyszerű versenyző" – mondta. „Bárki, aki négy vb-címet nyer, fantasztikus munkát végzett. Rá is a sport legnagyobbjai között fognak emlékezni."

Vettelt ünneplik az Indiai Nagydíj után Forrás: Red Bull

Vettel, aki előnytelen stratégiája miatt korai kerékcseréjét követően a 17. helyre esett vissza a verseny elején, a mezőnyt végigelőzgetve tornázta fel magát a dobogó tetejére, rácáfolva arra, hogy csak kényelmesen az élen autózva képes a győzelemre. Ezzel a legfiatalabb négyszeres világbajnok lett a sport történetében, hiszen Juan-Manuel Fangio 45, Alain Prost 38, Michael Schumacher pedig 32 éves volt, amikor elhódította a negyedik címét.

„Szerepel a legendák könyvében, ahogy benne volt már eddig is. Örülök neki" – mondta Vettelről Lewis Hamilton. „Ennyire fiatalon – azt hiszem, még csupán 26 éves – elérni ezt fenomenális eredmény. Jó pár rekordot megdöntött az elmúlt időszakban. Azért mindent megteszek, hogy idővel utolérjem!"

A tavaly végleg visszavonult, hétszeres világbajnok Schumacher, aki régóta jó barátságban van Vettellel, szintén méltatta honfitársát. „Néhány nappal ezelőtt felhívtam telefonon Sebastiant, hogy sok szerencsét kívánjak neki" – árulta el. „Most végre együtt ünnepelhetünk. Sebastian fantasztikus versenyző, gratulálok a sikeréhez. Sorozatban négy vb-győzelem óriási eredmény. És milyen fiatal még..."

Schumacher rekordjait is megdöntheti

A sport jeles személyiségei közül szinte mindenki egyetértett abban, hogy Vettel még Schumacher korábban elérhetetlennek tartott rekordjait is túlszárnyalhatja. „Annak idején a nagy öreg, Fangio öt címe is megközelíthetetlennek tűnt" – mutatott rá Niki Lauda, aki jelenleg a Mercedes vezérkarában dolgozik. „Michael aztán kettővel felülmúlta az eredményét. Most Sebastiantól várhatjuk ugyanezt. Nagy rá az esély, hogy lepipálja Michaelt."

A sisakját 1993 végén négyszeres világbajnokként a szögre akasztó Prost is sietett gratulálni Vettel sikeréhez, azt állítva, hogy örül neki. „Nagyszerű versenyző, és idén kiemelkedő győzelmeket aratott, talán a legjobbakat eddigi pályafutása során" – vélte. „Ma végig kellett küzdenie a futamot, ami kívülről nézve gyerekjátéknak tűnt. Az én szememben éppen ez a könnyedség teszi különlegessé a legnagyobbakat."

Vettel utólag megrovásban részesült, amiért egyhelyben pörögve ünneplet a győzelmet Forrás: AFP

„Rendkívül módszeresen dolgozik, és erős csapatot épített maga köré, amely száz százalékig elkötelezett a mellett, hogy győzelmekhez segítse, ő pedig csakis a végeredményre koncentrál."

A Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey – aki korábban olyanok sikereihez asszisztált, mint Prost, Senna vagy Mika Häkkinen – szintén elismerően nyilatkozott Vettelről. „Nem akarom összehasonlítani Sebastiant a többi nagy versenyzővel, akivel volt szerencsém együtt dolgozni, mert nem lenne fair" – jelentette ki. „Annyit viszont mondhatok, hogy mindannyiukban van valami közös: vezetés közben is képesek tisztán gondolkozni. Mégis hogyan emlékezhetnek utólag egy szimpla félreváltásra, ami a 3. körben történt?"

Az összehasonlítás felesleges

Bár vannak, akik hiányolják, hogy még nem bizonyított egy klasszis csapattárs mellett, a Red Bullt irányító Christian Horner azt mondta, nincsenek kétségei Vettel képességei felől. „Biztos vagyok benne, hogy bárkit is ültetnénk be ugyanebbe az autóba, ő kerülne ki győztesen a párharcból" – magyarázta a Sunday Times-nak. „A kanyarok bejáratánál úgy vezet, akár egy motokrossz-versenyző. Egyáltalán nem zavarja, ha az autó a befordulásnál csúszkál alatta, ami kevés pilótáról mondható el."

A jelenleg a Sky Sports kommentátoraként dolgozó ex-versenyző, Martin Brundle csatlakozott Hornerhez, nem értve egyet azokkal, akik szerint Vettel csak a Red Bull technikai fölénye miatt képes a győzelemre. "Minden egyes hétvégén a pálya széléről figyelek, és ki merem jelenteni, hogy jelenleg versenyzőként is ő a legjobb" – mondta.

Sokan viszont Fernando Alonsót tartják a mezőny etalonjának. Most a spanyol is gratulált Vettel újabb vb-címéhez. „Nagyon-nagyon erős idénye volt, különösen a szezon második felében aratott sok győzelmet, úgyhogy elismerés jár neki és a csapatának" – hangsúlyozta. „Jövőre remélhetőleg jobban megnehezíthetjük a dolgát."

Vettel-rajongók a versenyző szülővárosában, Heppenheimben az Indiai Nagydíj közben Forrás: AFP

Alonso azonban úgy véli, nincs értelme összehasonlítani a különböző korok legnagyobbjait. „Sokan Ayrtont tartják minden idők legjobbjának, pedig ő csak háromszor nyert világbajnokságot, míg mások többször" – mutatott rá. „Mások szerint Michael volt a legnagyobb, hiszen 91 győzelmet aratott, és hét vb-címet szerzett. Ezen nincs mit vitatkozni. Mindig lesznek különböző vélemények, ez is a sport szépségei közé tartozik."

Vettel, akit Monzában és Szingapúrban kifütyültek a dobogó tetején, elismerte, hogy lelkileg nehéz volt feldolgoznia a közönség negatív reakcióját. Indiában sokkal pozitívabb fogadtatásban részesült.

„Olyanokhoz csatlakozni, mint Prost, Fangio és Michael, hihetetlen érzés. Azt hiszem, ez életem legszebb napja eddig" – mondta. Amikor egy interjúban később arra emlékeztették, hogy már több címe van, mint Sennának, egy pillanatra láthatóan elérzékenyült. „Ő túl korán ment el. Még olyan sokat láthattunk volna tőle..." – felelte.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!