Vágólapra másolva!
Az immár négyszeres világbajnok német alig jutott szóhoz az Indiai Nagydíjon aratott győzelme után. Webber úgy érzi, mindent megtett a versenyen.

Bár az utóbbi hetekben már csak idő kérdése volt, hogy Sebastian Vettel mikor biztosítja be matematikailag is a negyedik világbajnoki címét, az Indiai Nagydíjon aratott sikere után látszott, hogy megkönnyebbült: kitörő örömmel ünnepelte sorozatban hatodik futamgyőzelmét, a dobogón pedig sokáig keresgélte a megfelelő szavakat.

„Szóhoz sem jutok. Amikor áthaladtam a célvonalon, csak ürességet éreztem” – nyilatkozta Vettel, aki Michael Schumacher, Juan Manuel Fangio és Alain Prost mellett negyedikként szerzett legalább négy világbajnoki címet. Külön említést érdemel, hogy mindössze 26 évesen érte el ezt az eredményt – Schumacher 32 éves volt, amikor 2001-ben negyedszer is bajnok lett. „Az autóm fantasztikusan gyors volt ma is, ahogy az egész idényben. Ennél többet nem is kívánhatnék.”

A futamot végig az irányítása alatt tartó Vettel rámutatott, hogy a látszattal ellentétben a Red Bullnak a negyedik világbajnoki címért is keményen meg kellett küzdenie. „Egyáltalán nem volt könnyű ez a szezon, még ha kívülről úgy is tűnt, hogy már futamok óta a zsebünkben érezhettük a bajnokságot” – magyarázta. „Különösen nehéz volt megemésztenem, hogy kifütyültek, amikor nem is tettem semmi rosszat. Nagyon büszke vagyok rá, hogy végül sikerült túltennem magam ezen, és a pályán is megfelelő választ adhattam.”

Vettel a nézőket is szórakoztatta a futam végén Forrás: AFP

„Túl sok érzelem gyűlt össze bennem, nem is nagyon tudok mást mondani azon kívül, hogy ez eddigi életem legjobb napja” – jelentette ki Vettel, aki a leintés után gumifüstöltetéssel is szórakoztatta a közönséget, majd a kerítésre felmászva a kesztyűjét is kidobta az őt ünneplő nézők közé.
„Rocky (Guillaume Roquelin versenymérnök) azt kérte tőlem, hogy a szokásos procedúrát hajtsam végre a verseny után, de én úgy gondoltam, ezúttal nem így teszek” – utalt a látványos ünneplésére. „Olyan sok néző volt a lelátón, egyszerűen meg kellett tennem. Általában nem szabad ilyesmit csinálnunk, de most helyesnek éreztem.” A szabálytalanságért Vettelt beidézték a sportfelügyelők.

Christian Horner szerint az Indiai Nagydíj is megmutatta, hogy a német mennyire megérdemelte a világbajnoki címet, hiszen a stratégiáját nehéz volt tökéletesen kivitelezni. Már két kör után lecserélte a lágy gumikat, és a 17. helyről kellett visszaküzdenie magát az élre, hogy legyen esélye a közepes gumikon induló Mark Webberrel szemben.

„Tudta, hogy át kell majd verekednie magát a forgalmon, és ezt meg is tette. Keményen küzdött, ezzel saját magának teremtette meg a győzelem lehetőségét” – mondta Horner. „Tegnap este döntöttünk úgy, hogy hamar megszabadulunk a lágy gumiktól, utána pedig megbízunk Sebastian képességeiben. Mark eltérő taktikával versenyzett, de ő is megtette, amit kellett – kár, hogy nem tudtunk kettős győzelmet aratni.”

Webber jó úton haladt a második hely felé, a 40. körben azonban váratlanul leparkolta a pálya szélére az autóját. Mint kiderült, ismét a tavaly rendszeresen rakoncátlankodó generátor adta meg magát a Red Bullban. „Éreztem, hogy gondok vannak a váltómmal, de amikor szóltam a srácoknak, azt hitték, majd megoldódik a probléma. Rögtön utána azonban újból jelentkezett a baj” – magyarázta az ausztrál. „Mégis mosolygok, hiszen én mindent megtettem, amit lehetett.”

A Red Bull az indiai eredménynek köszönhetően a konstruktőri bajnoki címet is bebiztosította, három futammal az idény vége előtt 157 ponttal előzik meg a Mercedest.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!