Vágólapra másolva!
Daniil Kvyatot megpróbálják szerepeltetni az austini és interlagosi szabadedzéseken, de előtte tesztelnie kell. Jenson Button szerint megbánhatja a korai bemutatkozást.

A Toro Rosso már az idei USA és Brazil Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén megpróbálja bevetni a 2014-re a Red Bullhoz távozó Daniel Ricciardo utódjául szerződtetett Daniil Kvyatot, hogy minél több tapasztalatot szerezzen az éles bemutatkozása előtt.

A még csak 19 éves oroszt a két lépcsőfokkal a Forma-1 alatti GP3-ból léptetik elő, átugorva a Formula Renault 3.5-öt, ezért a pályán töltött minden percre szüksége lesz. Az újoncok azonban a szezon közbeni teszttilalom miatt manapság a korábbinál nehezebben veszik fel a ritmust, a szabadedzésen való részvétel ezért felkészítheti Kvyatot a versenyzésre.

Kvyat Silverstone-ban már vezette a Toro Rossót Forrás: Red Bull

Ahhoz, hogy szerepeltethessék, először meg kell szereznie a szuperlicenszet, amihez legalább 300 km-t meg kell tennie egy F1-es autóval. A Red Bull ezért a következő hetekben egy két évvel ezelőtti, hivatalosan már veteránnak minősülő modellel biztosít majd tesztlehetőséget Kvyatnak. A fiatalok silverstone-i tesztjén, júliusban egyébként már megtett 22 kört, azaz 130 km-t az idei Toro Rossóval, ezért valójában csak 170 km-es hiánya van.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko cáfolta, hogy az F1-hez jövőre csatlakozó Orosz Nagydíjra való tekintettel választották Kvyatot a hierarchiában feljebb álló António Félix da Costával szemben. Szerinte „középtávon" ő volt a legjobb választás. „Természetesen meg kell tanulnia, hogyan működik a Forma-1" – hangsúlyozta Marko. „Meg kell tanulnia a pályákat is, de úgy gondolom, hat-nyolc verseny után elkezdheti megszorongatni (Jean-Eric) Vergne-t."

Jenson Button, aki 2000-ben szintén 20 évesen mutatkozott be, úgy véli, Kvyat jobban járt volna, ha eltölt még néhány szezont az alacsonyabb kategóriákban. Az F1 „gyökeresen különbözik bármi mástól. Az utánpótlás-sorozatokban tizenkét ember dolgozik melletted, egy F1-es csapatban viszont hétszáz. Az egész atmoszféra teljesen más" – mutatott rá. „Könnyű azt mondani, hogy most akarok bekerülni, és megragadni a lehetőséget. Nemet mondani sokkal nehezebb, pedig egy ilyen helyzetben inkább az a helyes."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!