Vágólapra másolva!
Meglepetésre Daniil Kvyatot szerződtették a Red Bullhoz előléptetett Daniel Ricciardo helyére, holott a tehetségkutató programjukban António Félix da Costa állt a rangsor élén.

A Toro Rosso hétfőn este meglepetést okozott, amikor bejelentette, hogy 2014-re Daniil Kvyatot igazolta a Red Bullhoz távozó Daniel Ricciardo utódjául. Pedig régóta biztosnak tűnt, hogy a cég tehetségkutató programjában a hierarchia csúcsán álló António Félix da Costa fogja megkapni az állást. Rajta kívül még az ifjabb Carlos Sainznak volt egy kis esélye rá.

Ők mindketten az F1 egyik utánpótláskategóriájában, a Formula Renault 3.5-ben indultak az idén. Da Costa a vártnál gyengébben szerepelt az összetettben - a tavalyi pozícióján egyet javítva 3. lett a McLaren által támogatott páros mögött -, bár annak idején a Toro Rosso idei versenyzői, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne is csak a 2. helyig jutottak. A mindössze 19 éves Kvyat viszont idén eggyel lejjebb, a GP3-ban versenyzett, vagyis egy lépcsőt átugorva léptetik elő a Forma-1-be. Igaz, versenyeztették az F3 Euróban is, és a párhuzamos programok nehézségei ellenére Zandvoortban még egy győzelmet is aratott, valamint ötször megszerezte a pole pozíciót - pontokra azonban formai okokból nem volt jogosult.

"Amikor csak beültettük az autónkba, a teljesítménye figyelemre méltó volt" - indokolta a döntést a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko a Servus TV-ben. "Ha egy fiatal tehetséges, rajong a munkájáért és keményen is dolgozik, adunk neki egy esélyt. Ezért esett a választásunk Kvyatra."

Kvyat jövő áprilisban, már az idény kezdete után lesz 20 éves Forrás: Red Bull

Az orosz versenyzőnek még van esélye megszerezni a GP3 bajnoki címét: egy fordulóval, két futammal a szezon vége előtt 7 pont a hátránya az argentin Facu Regaliához képest. Korábban egy komoly bajnokságot sem nyert, bár mindenhol eredményes volt, a Formula Renault 2.0 Euróban például tavaly a 2. helyen végzett a 3.5 idei 2. helyezettje, Stoffel Vandoorne mögött.

"Daniil rendkívül tehetséges versenyző, ami az alacsonyabb kategóriákban elért eredményein is látszik" - vélte a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost. "A fiatalok silverstone-i tesztjén mély benyomást tett ránk a teljesítményével és a részletes technikai visszajelzéseivel. Mindez azt sugallja, hogy a fejlődéshez szükséges összes képessége adott."

Kvyat a fiatalok júliusi tesztjének utolsó napján vezethette a Toro Rosso F1-es autóját. Aznap 22 kört tett meg, a 16 fős mezőnyben a 11. helyen végezve. 1:35.281-es ideje több mint 2 másodperccel maradt el attól, mint amivel Sainz az előző napon 2. lett.

"Már azóta a Forma-1-be szerettem volna bejutni, hogy elkezdtem gokartozni, és ez az álmom jövőre valóra válik" - mondta Kvyat. "Egy rövid időre már belekóstoltam a Toro Rossóval folytatott közös munkába, amikor a silverstone-i teszten náluk vezethettem. Nagyon élveztem az élményt. Az a tény, hogy Olaszországban élek, és beszélek olaszul, biztosan meg fogja könnyíteni számomra a beilleszkedést a csapathoz."

Kvyat jövőre már a második orosz fiatal lehet a még fiatalabb Szergej Szirotkin mellett, akinek a Sauberhez van esélye bekerülni. A Red Bull döntése ugyanakkor felveti a kérdést, hogy mi lesz Da Costával, mert három szezonon át senkit nem szoktak a WSR-ben tartani.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!