Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh már jövőre a Forma-1-ben szeretné látni Kevin Magnussent és Stoffel Vandoorne-t, de a McLarenhez azért még nem vinné őket.

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh már jövőre a Forma-1 mezőnyében szeretné látni a csapat utánpótlás-programjának két ígéretes tagját, Kevin Magnussent és Stoffel Vandoorne-t. Idén mindkét fiatal a World Series by Renault (WSR) csúcskategóriájában versenyez, meggyőző eredményekkel: a szezon utolsó hétvégéje előtt Magnussen vezeti a bajnokságot, Vandoorne pedig a tabella második helyén áll, megfelőzve a Red Bull által támogatott Antonio Félix da Costát.

Whitmarsh szerint a két 21 éves versenyző készen áll arra, hogy jövőre a Forma-1-ben is kipróbálja magát, ezért elszántan igyekszik helyet találni nekik a többi istállónál. „Próbálkoztunk már a Force Indiánál, a Lotusnál és a Marussiánál is” – magyarázta. „A Forma-1-be kell hoznunk őket.”

A brit szerint Magnussen és Vandoorne is „különleges” versenyző, az őket támogató McLarennek pedig „kötelessége” helyet találni nekik a Forma-1-ben. Erre lehetőséget teremthet a Force Indiával kötött technikai megállapodásuk, amelyet az indiaiak most meg szeretnének hosszabbítani. Mivel a csapat jövő évi felállása még bizonytalan, a McLaren kérheti őket, hogy a szerződésért cserébe igazolják le az egyik fiataljukat.

Magnussen a júliusi teszten is jól szerepelt a McLarennel Forrás: McLaren

„Valóban hosszabbítani szeretnének, de erről még nem egyeztünk meg” – nyilatkozta Whitmarsh. „Ugyanakkor kihasználni sem szeretném őket. Valahogyan biztos sikerül megoldást találnunk.”

Noha Sergio Pérez jövője egyelőre bizonytalan a csapatnál, Whitmarsh szerint nem lenne jó ötlet, ha Magnussennek vagy Vandoorne-nak rögtön a McLarennél adnának lehetőséget. „Ez nekik és nekünk is kockázatos megoldás lenne” – utalt arra, hogy a tesztkorlátozások miatt a fiatal versenyzőknek nagyon kevés lehetőségük van gyakorlásra az F1-es debütálásuk előtt.

„Persze Lewis (Hamiltonnal) is ezt tettük, de vele könnyebb dolgunk volt, mert ő sokat tesztelhetett előtte” – magyarázta, bár nem zárta ki teljesen valamelyik fiatal szerződtetését. „Soha nem lehet tudni – de jelenleg máshol próbálunk nekik helyet találni.”

Whitmarsh elárulta, a fiatal versenyzők júliusi tesztje előtt már meg is egyezett a Force India csapatfőnökével, Vijay Mallyával, hogy a silverstone-i gyakorláson esélyt adnak Magnussennek, de erre végül nem került sor. „Kevint az utolsó pillanatban ültettük be az autónkba” – mondta. „Már Abu-Dzabiban is vezethetett F1-es autót, és a harmadik mért körében olyan időt futott, amely az ötödik vagy hatodik helyre lett volna elég a rajtrácson. Szerintem ez elég meggyőző volt.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!