Vágólapra másolva!
Sam Michael szerint egyik csapat sem lesz képes tökéletes autót építeni a következő idény kezdetére, ezért változó lehet az erősorrend. A megbízhatósággal is gondok lesznek.

A McLaren sportigazgatója, Sam Michael is egyetért azokkal, akik szerint a 2014-es idény elején számos műszaki problémát és kiszámíthatatlan versenyeket láthatunk majd. Az autókat érintő szabályok ugyanis rég nem látott mértékben változnak jövőre, a turbómotorok visszatérése mellett az aerodinamikai előírásokon is módosítanak.

Michael szerint ilyen nagy változások mellett kizárt, hogy egy csapat egyből tökéletes autót építsen, ezért az első versenyeket mindenki azzal fogja tölteni, hogy a kezdeti óvatosság után további módosításokkal hozzon ki újabb tizedeket az új modelljéből.

„A szabályváltozások nélkül annyi történne, hogy a már rendkívül jól ismert autónkon próbálnánk parányi javításokat eszközölni: egyik területen a súlyt csökkentenénk, a másikon is lefaragnánk valamit, esetleg az elrendezésen változtatnánk” – magyarázta Michael. „2014-ben viszont ezeket kidobhatjuk az ablakon.”

Idén minden csapat elég megbízható autókat gyárt, ez jövőre megváltozik Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki

A szakember szerint az autók hosszú ideig tartó finomhangolása miatt folyamatosan változhat az erősorrend. „Ez valószínűleg felkavarja majd a mezőnyt – biztos vagyok benne, hogy olyan eredményeket is látunk majd, amelyek most nem fordulhatnának elő.”

Michael szerint a csapatoknak a megbízhatósági problémákkal is meg kell majd küzdeniük a 2014-es idény elején, hiszen egyrészt kockáztatniuk kell az ismeretlen tényezők miatt, másrészt pedig az idei évre jellemző megbízhatóság elérése hosszú időbe telik. „Ekkora szabályváltozások esetében az autók tervezésével foglalkozó részlegek nem tudnak elég gyorsan reagálni” – magyarázta. „Ezt el kell fogadnunk – a teljesítmény mellett a megbízhatóságon is minél gyorsabban javítanunk kell majd.”

„Ez nem titok. Időbe telik, amíg megbízható autókat sikerül építenünk, és folyamatosan változtatnunk kell majd a meglévő alapanyagunkon” – tette hozzá. „Biztos, hogy nem lesznek olyan strapabíróak a jövő évi autók, mint a jelenlegiek.”

Néhány napja a korábbi négyszeres világbajnok Alain Prost is úgy nyilatkozott, hogy sok kiesésre számíthatunk a turbómotorok meghibásodása miatt.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!