Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone és Jean Todt közös nevezőre jutott, ezzel elvileg elhárult az utolsó akadály a Concorde Agreement meghosszabbítása elől. Már csak a csapatokkal kell megállapodni.

A Forma-1 nagy lépést tett a működését szabályozó keretszerződés, a Concorde Agreement meghosszabbítása felé, amikor a sport kereskedelmi jogaival rendelkező Formula One Management (FOM) és a szabályokat alkotó Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hosszas huzakodás után végre közös nevezőre jutott. Bernie Ecclestone és Jean Todt között azért zajlott ádáz hatalmi harc, mert az utóbbi nagyobb részt akart szerezni az FIA-nak az F1 bevételeiből.

Júliusban már született köztük egy megállapodás, amely rögzítette a 2013-tól 2020-ig tartó időszakra szóló Concorde Agreement irányelveit. Most mindkét fél hivatalosan is jóváhagyta ezeket.

Megköthetik végre az új Concorde Agreementet Forrás: AFP

„Ez az egyezség az eddiginél jóval több anyagi lehetőséget biztosít az FIA számára a szabályokkal kapcsolatos küldetése terén, és híven tükrözi az FIA szerepének jelentőségét a motorsportokban" – áll a szövetség pénteki közleményében. „A felek erős és stabil irányítási keretet hoztak létre a Formula 1 Group, az FIA és a csapatok részvételével. A megállapodás szilárd alapot biztosít a Forma-1-es világbajnokság további fejlődéséhez."

A szöveg azt sugallja, hogy az FIA elérte a célját, vagyis az eddiginél nagyobb mértékben fog részesülni a sport bevételeiből. Todt szerint „büszkék lehetnek" az egyezségre. „Az FIA még sok éven át be fogja tölteni történelmi szerepét a szabályok szankcionálása és a biztonság javítása terén" – tette hozzá a korábban a Ferrarit irányító francia.

Ecclestone csak annyit fűzött hozzá, hogy „elégedett" a fejleménnyel. A Concorde Agreement hatályba lépéséhez azonban még szükség lesz a harmadik fél, azaz a csapatok aláírására is, bár ez nem ígérkezik bonyolultnak, mert Ecclestone velük külön-külön már korábban megegyezett.

Az új Concorde Agreement keretében várhatóan létrehoznak egy új stratégiai munkacsoportot, a sporttal kapcsolatos szakmai döntésekben illetékes Formula One Commission taglétszámát viszont csökkenteni fogják.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!