Vágólapra másolva!
Adrian Newey továbbra sem tudja, miért nem működött rendesen Webber váltója a monzai futamon. Vettelt csak elővigyázatosságból intették óvatosságra. 

Az Olasz Nagydíj második felében Mark Webber aggasztó üzenetet kapott a csapatrádión: a Red Bull arra kérte, hogy a szokásosnál hamarabb váltson fel 2-esből 3-as sebességi fokozatba, miután rendellenességet észleltek a sebességváltóján. Körökkel később Sebastian Vettel is hasonló figyelmeztetést kapott, neki 5-ösből 6-os fokozatba kellett óvatosabban váltania. A két versenyzőt továbbá arra kérték, hogy az esőben használt kíméletesebb beállításokat alkalmazzák, ezzel is kímélve a rakoncátlankodó váltókat - ezért égett a hátsó lámpájuk.

A Red Bull főtervezője, Adrian Newey elismerte, a csapat továbbra is értetlenül áll a szokatlan probléma előtt. „Őszintén szólva rejtélyes az eset” – mondta az Auto Motor und Sportnak a szakember, aki akkor figyelt fel a problémára, amikor a telemetria a kelleténél magasabb olajhőmérsékleteket jelzett. A Red Bullok már pénteken is hasonló problémákkal küszködtek, a verseny előtt pedig néhány fogaskereket ki is cseréltek az autók sebességváltójában.

Mindkét Red Bullt óvatosságra intették Monzában Forrás: AFP

„A monzai pálya a szokásosnál jobban megviseli a váltókat, de nekünk még soha nem volt ilyen problémánk” – magyarázta Newey. „Mark esetében komoly volt a gond, Sebastiannal viszont inkább csak elővigyázatosak voltunk. Az is lehet, hogy mindent rendben találunk majd, amikor a gyárban megvizsgáljuk a sebességváltóját.”

A csapatfőnök Christian Horner hozzátette, azért sem értik a hiba okait, mert a Red Bulléval megegyező váltót használó Caterham gond nélkül teljesítette a futamot.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!